...

Vrouwen en bier, de perfecte match

vrouwen en bier vlamVrouwen en bier, de perfecte match

Bier drinken, het voorrecht van bouwvakkers en andere stoere mannen? Dan toch niet in België. Meer dan 60% van de Belgische vrouwen vindt dat een biertje even goed bij hen past dan bij een man. Dat blijkt uit een enquête bij 1.000 Belgische vrouwen in opdracht van VLAM.

Vergeet de cava en de wijn, ook bier kan vrouwelijk zijn! Dat blijkt alvast uit de grote bierenquête die onderzoeksbureau iVox en VLAM uitvoerden bij 1.000 Belgische vrouwen tussen 25 en 54 jaar. Een derde van de vrouwen (33%) drinkt graag bier, en 17% voelt zich ronduit trots om bier te drinken als vrouw. Opvallend is dat de meeste vrouwen – óók zij die niet van bier houden – uitdrukkelijk zeggen dat bier even goed bij een vrouw past als bij een man (62%). Stellingen als ‘Het staat niet vrouwelijk om bier te drinken’ worden door 58% van de respondentes weggewuifd, en volgens 43% kan bier drinken best verfijnd zijn. Brouwerijen werken ook hard aan dat imago: zo wordt het gerstenat meer en meer in mooie glazen geschonken, bijvoorbeeld als aperitief op restaurant.

Bier, een verwenmoment

Bierlover of niet, bijna alle ondervraagde vrouwen (89%) zijn fier op het Belgische bier! Maar wat is nu het profiel van de bierminnende vrouw in België? Uit de VLAM-enquête komt naar voren dat zij volop van het leven geniet, sociaal is aangelegd en veel belang hecht aan gezelligheid. Bier drinken beschouwt ze als een lekker verwenmoment. Het liefst nipt ze in goed gezelschap van haar biertje, en het café is daarvoor de uitgelezen plek. Net geen 40% van de Belgische vrouwen nestelt zich minstens één keer per maand aan de toog. Daarmee ligt het cafébezoek bij vrouwen behoorlijk hoog in ons land.

Meer dan fruitbier alleen

Qua populariteit wordt bier nog geklopt door wijn, frisdranken en warme dranken. Maar toch drinkt een derde van de vrouwen (33%) graag bier – pils, fruitbier of speciaalbier. Het is trouwens een misvatting dat vrouwen enkel naar fruitbieren grijpen: dat is alleen bij sporadische bierdrinksters het geval. Vrouwen die regelmatig bier drinken, zullen eerder een pils of speciaalbier bestellen. “Als ik zin heb in een gewoon biertje, nip ik van een Vedett of Passchendaele”, getuigt een liefhebster van het gerstenat. “Mag het wat specialer zijn, dan kies ik voor een Omer, Leffe, Grimbergen of Rochefort. Dat zijn zwaardere bieren, maar ik drink er dan ook maar eentje.”

En wat met de 49% vrouwen die nooit een glas bier aanraken? Zij bestempelen de bittere smaak als de grootste barrière om bier te drinken. Maar, ook zij vinden vast wel hun (zoete) gading tussen de meer dan 1.000 Belgische bieren op de markt!