...

Nieuwjaarsboodschap Bart De Wever in Flanders Expo

bart de weverNieuwjaarsboodschap Bart De Wever in Flanders Expo: “Niet toegeven aan de angst”

De recente aanslagen van religieuze extremisten in Parijs hielden onze leden niet tegen: onverschrokken daagden ze ook dit jaar weer massaal op in Flanders Expo, om er samen met hun voorzitter het glas te heffen op het nieuwe jaar.

Die voorzitter had gehoopt hen in meer vreugdevolle omstandigheden in Gent te kunnen verwelkomen. Er valt immers heel wat te vieren voor onze partij: in 2014 werd zij voor het eerst de dragende politieke kracht in ons land. Dat ging bovendien ten koste van de PS, die voor het eerst sinds een kwarteeuw uit de federale regering verdwijnt. Als kers op de taart wordt de Vlaamse Regering vandaag geleid door een minister-president van N-VA-signatuur.

Klimaat van angst
Maar na de tragische en afgrijselijke gebeurtenissen in Frankrijk achtte Bart De Wever een uitbundige begroeting ongepast. “Wij zijn allen geraakt door de afgevuurde kogels”, sprak hij. “Dit waren aanslagen op het wezen van onze Europese beschaving.”

“De extremisten willen een klimaat van angst creëren”, waarschuwde De Wever. “Dat is de essentie van terreur.” Daarom riep hij alle toehoorders op om niet toe te geven aan die angst: “Dan capituleren we. Daarom moeten we deze avond hier beginnen door allemaal samen – wij, als oude en nieuwe Vlamingen, als gelovigen en ongelovigen – heel duidelijk te zeggen: tot hier en niet verder!”

“Dit is het punt waarop we onze menselijke en burgerlijke waarden niet alleen met grote woorden en abstracte idealen zullen verdedigen, maar ook met daden”, beloofde De Wever. Hij wees op de concrete maatregelen die dankzij de N-VA al in het regeerakkoord zijn opgenomen: “Gaan vechten voor de jihad stellen we strafbaar, voor gewelddadige extremisten schrappen we het recht om hier te verblijven en we nemen hen de nationaliteit af. We vergroten de efficiëntie en de armslag van onze veiligheidsdiensten. En bij verhoogde dreiging zetten we ook het leger in om onze burgers te helpen beschermen.”

Samen sterker
De N-VA-voorzitter maakte van de gelegenheid ook gebruik om een hernieuwde oproep tot samenhorigheid te lanceren: “Alleen samen kunnen wij hier sterker uitkomen.” Daarbij is niemand meer of minder omdat hij of zij een andere achtergrond heeft. “Voor ons is niet de afkomst, maar de toekomst van belang. En dat zal een toekomst zijn, gebaseerd op de fundamentele Europese waarden en vrijheden”, besloot hij.

Plezier blijven maken
Na de toespraak van Bart De Wever was het de beurt aan gast-dj en kersvers ondervoorzitter Sander Loones om de eigenlijke nieuwjaarsfuif op gang te trappen. Traditioneel gebeurt dat met een drietal nummers die op ludieke wijze naar de actualiteit verwijzen. Maar de weerzinwekkende gebeurtenissen in Frankrijk deden Sander afstappen van die traditie. Nu grappige nummers draaien, zou ongepast zijn. Daarom koos hij als eerbetoon aan de slachtoffers én als statement slechts één nummer: ‘Rockin’ in the free world’ van Neil Young. “Een song die mooi samenvat wat we moeten doen, en dat is doorgaan met plezier maken in een vrije wereld”, verklaarde Bart De Wever.

Lees de volledige toespraak (PDF-bestand, 45 kB) van Bart De Wever of bekijk onze opname (video, 14:09) ervan. Daarin staat hij ook stil bij de zware erfenis van het verleden die de huidige regeringen én alle burgers van dit land met zich meetorsen. Waarna hij dieper ingaat op de keuzes en maatregelen die ons uit die duistere tunnel moeten loodsen.

nva 2015
Meer foto’s op Facebook – link