...

Panzi-ziekenhuis in Oost-Congo moet 40.000 euro betalen

wpPanzi-ziekenhuis in Oost-Congo moet maandelijks 40.000 euro belastingen betalen. Alexander De Croo vraagt Congolese regering af te zien van deze belasting Panzi-ziekenhuis

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo roept de Congolese regering op om af te zien van de maandelijkse belasting van ruim 40.000 euro (50.000 USD) die het Panzi-ziekenhuis in Oost-Congo moet betalen. In het Panzi-ziekenhuis behandelen Dr. Denis Mukwege en zijn team slachtoffers met ernstige verwondingen van seksueel geweld. De Belgische ontwikkelingssamenwerking ondersteunt het werk van Dr. Mukwege en de hulpverlening van het Panzi-ziekenhuis. Door de belasting komt de zorgverlening voor verkrachtingsslachtoffers in het gedrang.

Dr. Denis Mukwege stichtte in 1998 tijdens de burgeroorlog het Panzi-ziekenhuis om er verkrachtingsslachtoffers te behandelen. De voorbije 15 jaar werden er meer dan 30.000 vrouwen behandeld nadat ze brutaal verkracht werden. Hoewel de oorlog vandaag officieel voorbij is, blijft Oost-Congo gewapend conflict kennen waarbij ook verkrachting van vrouwen als wapen wordt gehanteerd.

Dr. Mukwege en het Panzi-ziekenhuis krijgen internationale waardering voor het moeilijke werk dat ze in Oost-Congo leveren. In 2011 ontving Dr. Mukwege in Brussel de Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkelingswerk en in oktober 2014 reikte het Europees Parlement aan de Congolese arts de Sacharov Prijs uit voor zijn strijd voor de bescherming van vrouwen. Ook de Belgische ontwikkelingssamenwerking ondersteunt het werk van Dr. Mukwege en de hulpverlening van het Panzi-ziekenhuis.

Door de nieuwe belasting van ruim 40.000 euro per maand komen de hulpverlening en het werk van Dr. Mukwege echter in het Panzi-ziekenhuis in het gedrang. Zo is beslag gelegd op de rekeningen van het ziekenhuis en kan de directie de lonen van de 500 zorgverleners die in het Panzi-ziekenhuis werken, niet langer uitbetalen. Daarbij komt dat geen enkel ander publiek ziekenhuis aan een dergelijke heffing onderworpen zou zijn.

Alexander De Croo maakt zich ernstige zorgen over het voortbestaan van het Panzi-ziekenhuis en roept de Congolese regering op af te zien van de belasting.