Roze Solidariteitsbandjes op Navigation

De Holebifederatie, het Roze Huis, Enig Verschil en WISH zullen zaterdag op Navigation roze armbandjes verkopen met het opschrift "Gay Rights = Human Rights". De bandjes staan symbool voor de solidariteit met onderdrukte holebi's. België is koploper in de wereld wat gelijke rechten voor holebi's betreft maar voornamelijk in Afrika en Azië is homoseksualiteit nog illegaal. Homoseksuele handelingen kunnen er worden bestraft met opsluiting van tien jaar of meer. In zeven landen staat er zelfs de doodstraf op, zoals onlangs pijnlijk geïllustreerd met de ophanging van twee jongeren in Iran.

In Vlaanderen is de holebibeweging sterk ontwikkeld. Vanuit onze bevoorrechte positie moeten we solidair zijn met holebi's die leven in regimes waar ze met vervolging of de dood bedreigd worden. Holebirechten moeten bovendien blijvend verdedigd worden. Kijk naar de Verenigde Staten, waar de invloed van rechts-christelijke groepen het homohuwelijk heeft tegengehouden.

Als de International Lesbian & Gay Association (ILGA) eindelijk een officiële status krijgt bij de VN, kunnen de Verenigde Naties krachtdadiger de toepassing van de mensenrechten eisen, ook voor holebi's. Door het niet opnemen van holebi rechten als een mensenrecht, dus door de "Brasilian resolution " niet goed te keuren, heeft de commissie van de mensenrechten van de Verenigde Naties (CHRUN) de weg nog niet geëffend voor de wereldwijde strijd tegen de homofobie. Een strijd die wordt gehinderd door de vreemde coalitie van Vatikaan, Bush en de fundamentalistische moslimstaten.

Ook bij ons vormen rechts-extremisme en fundamentalisme een bedreiging. Zo verklaarde Bart Laeremans, VB-volksvertegenwoordiger, naar aanleiding van de openstelling van het huwelijk in de Kamer: "Wij zullen hard ons best doen om deze wet af te schaffen. Ik geloof ook dat er een dag zal komen dat we daarin zullen slagen."

Meer recent zei het VB op de website van Gay2Day dat "de partij alle mogelijke parlementaire middelen zal aanwenden om de adoptie door holebikoppels te verhinderen. Als wij kunnen, zullen wij de wet afschaffen."

Solidariteit en waakzaamheid zijn de boodschappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here