Grote vriendenkring doet langer leven

Oudere mensen met een netwerk van vrienden langer leven dan leeftijdsgenoten met een schaarse vriendenkring. Meer dan 1.500 zeventigplussers uit Australië deden gedurende 10 jaar mee aan dit onderzoek van de Flinders University in Adelaide. Het onderzoek wilde een reeks van sociale, gezondheid en levensstijlfactoren die de levensverwachting beïnvloeden in kaart brengen.

De vragen die aan de deelnemers gesteld zijn waren; Hoeveel telefonisch en persoonlijk contact men had met hun sociale netwerken, inclusief familieleden, kinderen, vrienden en vertrouwelingen.

Deelnemers met de sterkste netwerken van vrienden en bekenden hadden, statistisch bekeken, meer kans om het einde van de studie levend te halen dan deelnemers met een minder intense vriendenkring.

Wat betreft de levenslengte bleek de vriendenkring ook bepalend als een deelnemer grote veranderingen in het leven doormaakte, zoals de dood van een partner of directe familieleden. Opmerkelijk was het resultaat dat nauw contact met familieleden of kinderen slechts een gering effect had op die levensverwachting.

De voordelen van het hebben van vrienden, kunnen volgens de onderzoekers te maken hebben met het feit dat ze hun vrienden kunnen kiezen en hun familieleden niet. Tevens suggereren ze dat vrienden meer in staat zijn mensen te stimuleren om beter op hun gezondheid te letten en dat ze helpen om depressies en angsten te onderdrukken. ( Hulporganisaties.be )

LAAT EEN REACTIE ACHTER