Tweede luik gordelcampagne van start

Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt en het BIVV geven vandaag het startschot van het tweede luik van de succesvolle campagne rond de veiligheidsgordel, die wordt georganiseerd met de steun van P&V Verzekeringen en de Europese Commissie. De affiches met de slogans "Ik heb een vaste vriend!" en "Ik heb een vriend voor het leven!" zijn nog tot 28 augustus langs het hoofdwegennet te zien.

De gordelcampagne past in het kader van de actie "ikbenvoor", de coalitie van mensen, verenigingen en bedrijven die werk willen maken van meer verkeersveiligheid. De campagne richt zich rechtstreeks tot kinderen die als passagier in de auto meereizen. Het sympathieke gordeldier, bekend van het eerste campagneluik in het voorjaar, staat ook nu weer centraal. Het gordeldiertje kan worden vastgemaakt aan het kinderzitje of de autogordel, en is bedoeld om kinderen én hun ouders eraan te herinneren dat ze zich altijd veilig moeten vastklikken in de auto.

Minister van Mobiliteit Landuyt: "Op langere termijn willen we tot een permanente gedragswijziging komen en ervoor zorgen dat de goede reflex een dagelijkse realiteit wordt. De kinderen vastklikken moet een automatisme worden, net zoals ook volwassenen steeds de veiligheidsgordel zouden moeten dragen."

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/gdier0.jpg[/img]

De campagne-affiche toont een breed glimlachend kind dat veilig is vastgeklikt, met het gordeldiertje duidelijk zichtbaar. Er zijn twee versies van de affiche. De ene toont een meisje met de slogan "Ik heb een vaste vriend!", de andere een jongen met de slogan "Ik heb een vriend voor het leven!". Beide affiches zijn ondertekend met de baseline "gordeldier.be", een rechtstreekse verwijzing naar de sympathieke mascotte die in zeer korte tijd de hartsvriend is geworden van honderdduizenden kinderen, en erover waakt dat ze veilig meereizen in de auto. Gordeldier.be is bovendien de website waar kinderen terechtkunnen voor speelse en leuke informatie over de veiligheidsgordel, tips voor activiteiten, e-cards enz.

Aan de politie werd gevraagd om tijdens de campagne speciale aandacht te besteden aan de gordeldracht en de correcte beveiliging van kinderen in de wagen. Ervaringen uit het buitenland tonen aan dat van dergelijke acties een groot effect verwacht kan worden betreffende gordeldracht. Bij controles en via de website www.gordeldier.be werden dit voorjaar reeds meer dan 200.000 rubberen gordeldiertjes verspreid. Deze actie loopt ook nu nog verder. Een initiatief van dergelijke omvang is slechts mogelijk dankzij de steun van P&V Verzekeringen en de Europese Commissie. In niet minder dan 10 EU-lidstaten loopt dit jaar een gordeldiercampagne, een duidelijk signaal dat ook op Europees vlak zeer veel belang wordt gehecht aan de gordeldracht.

Het is aanbevolen om kinderen tot een gewicht van 18 kg of een lengte van 1,10 meter altijd te vervoeren in een kinderzitje dat aangepast is aan hun grootte en gewicht. Kinderen van meer dan 18 kg of groter dan 1,10 meter horen een verhogingskussen te gebruiken. Pas vanaf 36 kg of 1,50 meter kan de gewone veiligheidsgordel volstaan. Tot de leeftijd van ongeveer 10 jaar is het bekken van een kind nog te broos om weerstand te bieden aan de heupriem van de gewone gordel.

Op 1 september 2005 wordt de zogenaamde "tweederdenregel" afgeschaft. De regel liet toe om op een achterbank met 3 zitplaatsen in principe 5 kinderen te vervoeren. Omdat dit niet strookt met de elementaire veiligheidsvoorschriften, wordt de regel geschrapt. Vanaf 1 september 2005 moet elk kind beschikken over een volwaardige plaats in de wagen. Twee kinderen met éénzelfde gordel of bevestigingssysteem vastmaken, is in ieder geval verboden.

Alle informatie over de veiligheid van kinderen in de auto vindt u terug in een gratis brochure van het BIVV, Kinderen klikvast in de auto. Er is ook een folder met algemene informatie over de gordel.

Beide zijn te verkrijgen via de BIVV-website http://www.bivv.be of tel. 02 244 15 11.

LAAT EEN REACTIE ACHTER