Laat je GSM thuis

Geluidsvervuiling is een weinig onderzocht en verwaarloosd thema in de (geestelijke) gezondheid. Toch blijkt hoe langer hoe meer het constant blootgesteld worden aan allerlei geluiden zoals motoren,beltonen e.a. onmiskenbare negatieve gevolgen te hebben voor onze reeds zo beproefde stressbestendigheid. Depressieve mensen hebben het eerst last van allerlei geluiden die extra belastend zijn. Met slapeloosheid,agitatie en agressie tot gevolg.

Uit een onderzoek aan de Universiteit te Leiden is zelfs gebleken dat koolmezen in de stad veel harder en agressiever zingen dan op het platteland. Dit is nodig voor hun voortplanting. Via hun gezang moeten ze immers in contact komen met andere vogels. Om het stadslawaai te overstemmen zijn de onfortuinlijke beestjes nu genoodzaakt om harder te zingen. Het gevaar bestaat dat ze op termijn zelfs om die reden uit het stadsbeeld zullen verdwijnen.

Eén van de meest storende vakantiegeluiden is het voortdurend afgaan van GSM-belsignalen.
Een vol vliegtuig dat pas is geland en waarvan alle passagiers meteen hun GSM activeren is daarvan het beste bewijs. Uw 'welkom thuis' of 'veilig geland'; begeleid door tientallen diverse beltonen, activeert meteen ook weer terug je stresshormonen.

Terwijl KLM en SN Brussels Airlines strenge maatregelen hebben owv. (vooral) veiligheidsredenen tegen het mobiel bellen, overweegt Lufthansa om GSM-gebruik tijdens haar vluchten voortaan toe te laten. Dit om meer klanten te boeken,uiteraard. Dit is een slechte zaak voor onze noodzakelijke privacy.

Of heb je al eens meegemaakt dat je op je vakantiebestemming in de ontbijtzaal op 10 minuten evenveel mensen met het thuisfront hoort bellen ? Meestal spreken GSM-gebruikers dan ook nog enkele decibels luider dan in een gewoon gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER