Constant leven met pijn

Pijnpatiënten krijgen maar weinig aandacht in onze maatschappij t.o.v. andere groepen patiënten. Een chronische pijnpatiënt is iemand die al langer dan zes maand met erge pijn leeft. Er zijn zelfs mensen bij die al langer dan tien jaar met pijn het leven moeten doorworstelen, ook zijn er mensen bij die een morfinepomp hebben om het leven toch nog wat draaglijker te maken. Chronische pijnpatiënten, komen maar weinig ter sprake in de media. Toch zijn er naar schatting ruim 600.000 pijnpatiënten in België.

Hans is zelf al een pijnpatiënt sinds 1986. Na een operatie aan de rug (discus mediaan hernia) liep het fout met een blijvende zenuwbeschadiging tot gevolg. Ondertussen heeft hij meer dan 20 operaties ondergaan. De één al wat meer succesvoller dan de ander. Omdat de pijn blijft, heeft Hans uiteindelijk een morfinepomp ingeplant gekregen als proef. Nu, één jaar later, wordt de pijn opnieuw erger omdat de morfinedosis al heel hoog is opgedreven.

Vanwaar komt de pijn?

"Het is namelijk zo," lezen we op Hans zijn website, "Mijn tussenwervelschijf is compleet versleten, mijn wervels zitten op elkaar met als gevolg dat ik bij liggen, zitten of staan ondraaglijke veel pijn heb.

Hoge kostprijs.

"De mensen onderschatten de kostprijs wat een chronische pijnpatiënt," gaat Hans verder. Het ziekenfonds komt in niet veel tussen en als er een tussenkomst is, blijven de eigen bijdragen toch oplopen. Vooral de kosten van huisdokters en apotheek durven nogal eens de pan uit te swingen.

Onbegrip.

Wanneer blijkt dat iemand pijn krijgt, die om welke reden dan ook niet meer over gaat, krijgt hij of zij vaak te horen: Je moet er maar mee leren leven. Jammer genoeg heeft geen enkele arts hiervoor een recept.

Ook Hans heeft heel wat negatieve ervaringen moeten slikken. Veel vrienden hebben hem laten vallen of kunnen gewoon met patiënten op zich niet omgaan.

Pijn verandert je leven compleet. Het wordt er volledig mee belast. De pijn gaat met zoveel energie lopen, dat je de zin van het leven erdoor zou verliezen. Pijn verlamt je mobiliteit en is dus een invaliderend symptoom dat de levenskwaliteit sterk vermindert. Dagdagelijkse handelingen worden een probleem.

Daarom startte Hans ook zijn eigen website met meer informatie over pijnpatiënten, wat ze meemaken en hoe ze leven. En dit in de hoop dat er ooit meer begrip komt.

Toekomst?

In de toekomst moet Hans opnieuw een zware operatie ondergaan die hem voor de 23ste keer onder volledige narcose zal brengen. Volgens de dokters moet er iets gebeuren: Op een paar jaar tijd is de dagelijkse dosis morfine met 18 procent verhoogd tot 15 mg.

Meer info: HulpOrgansiaties.be

2 REACTIES

  1. ben zelf chronisch pijnpatient dus kan heel goed begrijpen wat hij voelt want ook bij mij is er een zenuw beschadigd en ook ik heb te horen gekregen je moet ermee leren leven maar dat is makkelijk gezegd dokters voelen dat niet hé ik vind het schandalig hoe je moet vechten om erkend te worden als chronisch pijnpatient bij adviseurs en dergelijke het is gewoon schandalig !!!! groeten martine

  2. ook ik ben pijnpatient al twintig jaar loop ik bij dokters de deur plat op zoek naar hulp maar het is zeer moeilijk de geschikte medicatie te vinden en operatie is niet meer mogelijk vermits onder en boven mijn operatie van tien jaar geleden een dubbele hernia zit bij mij hebben ze ook een zenuw geraakt waardoor ik verlammingsverschijnselen krijg wat ik ook schandalig vind is reactie van veel dokters leren mee leven omdat ze niet weten wat ze anders moeten zeggen ook adviseurs lachen het weg als een kleinigheid maar er is niemand die je pijn voelt niemand en van mij mag iedereen die hebben groeten tine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here