Jongeren willen spierbundels

De Vlaamse antidopinglijn waarschuwt dat onze jongeren meer en meer anabole steroïden gebruiken. Ze worden vooral gebruikt om het lichaam een gespierd uiterlijk te geven. De Vlaamse antidopinglijn reageert daarmee op het bericht dat vooral Deense scholieren massaal aan anabole steroïden zitten. Binnen enkele weken kwamen graatmagere tieners er als Arnold Scharzeneggers binnengewandeld. Dit meldt de vernieuwde website HulpOrgansiaties.be

Wat zijn anabole steroïden?

Ze zijn afgeleid van het mannelijk geslachtshormoon testosteron, zijn eiwitopbouwend en vergroten de spiermassa en de spierkracht. Tevens verhogen ze de competitiedrift en de agressiviteit.

De nevenwerkingen zijn echter niet van de poes. Dokter Michael von Linstow van de antidopinglijn merkt op dat deze spierversterkers aan de bron kunnen liggen van leverproblemen, vorming van bloedklonters, impotentie, depressie en toenemende agressiviteit als gevolg van het aanwezige hormoon testosteron.

Er zijn ook indirecte risico's.

Anabole steroïden kunnen zowel oraal (via de mond) als per injectie worden toegediend. Omdat ze meestal stiekem gebruikt worden, worden ze helaas vaak geïnjecteerd door mensen die onvoldoende op de hoogte zijn van veilige manieren om een spuit toe te dienen.

Onzorgvuldig toegediende injecties of materiaal dat niet steriel is of meerdere malen gebruikt wordt, kan leiden tot serieuze infecties zoals HIV en hepatitis-B (leverontsteking). Wie anabole steroïde pillen oplost in water en ze vervolgens injecteert, riskeert abcessen of trombose (vorming van stolsels in een bloedvat). Onervaren spuiters kunnen een slagader raken in plaats van een ader waardoor weefsel kan afsterven. Wanneer een wond geïnfecteerd raakt, is er kans op bloedvergiftiging. Injecties in de spieren beschadigen soms de aderen.

Van anabole steroïden word je asociaal.

Begin vorige maand citeerde de BBC nog Australische wetenschappers die ontdekt hadden dat het gebruik van anabole steroïden tot een slechter immuunsysteem en veranderingen in persoonlijkheid leidt.

Een groep sporters werd behandeld met relatief lage concentraties anabole steroïden. Zowel deze groep als de controlegroep werden daarna getraind door een Olympische coach. Bij de behandelde sporters verbeterden de prestaties, met name door toegenomen lichaamssterkte. Tegelijkertijd nam de effectiviteit van een specifieke witte bloedcel, de Natural Killer (NK) cel, met 20 % af wat resulteert in een verslechterd immuunsysteem.

De met steroiden behandelde atleten gaven verder aan dat er veranderingen waren opgetreden in hun persoonlijkheid: ze konden zich moeilijker inleven ten opzichte van anderen en merkten een verminderd verantwoordelijkheidsgevoel op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here