Volksgezondheid waarschuwt voor nieuwe drug CPP

Volksgezondheid waarschuwt voor nieuwe drug CPP op de Belgische markt. In het kader van het "Early Warning System" werden wij vandaag op de hoogte gebracht van de analyseresultaten van twee tabletten waarin CPP werd geïdentificeerd. Deze analyse werd uitgevoerd door het laboratorium Chemiphar in Brugge. De analyses gebeurden in opdracht van het parket van Dendermonde. De tabletten (36) werden op 7 juli 2005 in beslag genomen nabij een danscafé in Ninove.

Het is de eerste keer dat dit product in België opgemerkt werd in het kader van het Early Warning System.

Beschrijving van de tabletten :
Vorm : rond
Kleur : beige, met groene, gele, rode, blauwe en oranje brokstukjes die niet gelijkmatig verdeed zijn over de tablet
Logo : geen
Breuklijn : neen
Gemiddelde diameter :8,9 mm
Gemiddelde dikte :2,9 mm
Gemiddeld gewicht :0,24 g

Op 3 juli werd er op de spoedafdeling van het UZ Gasthuisberg te Leuven een patiënt, afgevoerd vanuit de wei van Werchter, opgenomen met een intoxicatie waarbij na urine analyse bleek dat het hier ging om een cocktail van cocaïne, MDMA, cannabis, GHB en CPP.

CPP wordt soms aangetroffen als een metaboliet van trazodone, een antidepressivum, maar bij deze patiënt werd in het urinestaal bij herhaling geen trazodone moederproduct teruggevonden. Uit de anamnese van de urgentie-artsen bleek ook dat hij geen trazodone zou hebben genomen.

CPP, 1-(3-chlorophenyl) piperazine, of m-chlorophenylpiperazine, is een drug die afgeleid wordt van piperazine. Deze drug werd voor de eerste keer geïdentificeerd door Zweden in 2004. Anderzijds,werd m-chlorophenylpiperazine al verscheidene malen opgemerkt in Frankrijk in 2005 en eveneens in Nederland, Oostenrijk, Litouwen en Noorwegen.

Over de effecten van CPP is weinig geweten. Angst, rillingen, duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid kunnen optreden.

Info : birn@iph.fgov.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER