Op een zonnig terras… voor de niet-rokers is binnen nog veel plaats

Het algemeen rookverbod is geen zegen voor de talrijke cafés. Onlangs ging het algemeen rookverbod voor de horeca van kracht. Hierdoor dreigen er bij de 1000 Belgische cafés door dit prangende verbod failliet te gaan. De uitbaters van kleine kroegen zijn niet te spreken over het algemeen rookverbod en zien met dit zonnig weer hun klanten beetje bij beetje wegblijven.

Kleine cafés in de volksbuurt hebben meestal geen terras en hun klanten moeten buiten roken, zo zie je in het straatbeeld dat de echte trouwe klanten hun cigaret voor de deur van het café staan te roken.Deze regelmatige klanten die meestal ook eens een kaartje leggen moeten steeds het spel onderbreken omdat er toch een roker tussen zit die even wil gaan roken. Hierdoor is de sfeer gebroken en is het kaarten dan ook vlug gedaan.

Of je nu voor of tegen roken bent, je kan een ander niet verbieden om te genieten van een sigaret. Een sociaal én economisch weefsel zo drastisch ontwrichten is allesbehalve verstandig, zegt Mercedes Van Volcem.We moeten kleine kroegen (minder dan 70m²) de kans geven om alsnog het roken toe te staan. De uitbater kiest dan zelf of hij het rookverbod invoert of niet. Hij die niet naar een rookcafe wil, gaat naar een rookvrij café.In Nederland heeft men een gelijkaardige versoepeling van het algemeen rookverbod doorgevoerd, aldus Van Volcem.

Vandaag riep een gefrustreerde caféuitbater naar de klanten op zijn overvolle terras… “en voor de niet-rokers, er is binnen nog veel plaats”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER