Legaliseer downloaden, OESO-rapport sabelt IFPI neer

Uit een recent rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat er geen verband is tussen de opkomst van het illegaal downloaden van muziek en de slechte prestaties van de muziekindustrie. Voor Koen T'Sijen, de fractieleider van de Vlaamse Links-liberalen in de Kamer, en Bart Caron, Vlaams spirit-parlementslid, toont dit nog maar eens aan dat een legalisering van het particulier downloaden moet doorgevoerd worden. De vervolgingen van kleine downloaders voor niet-commercieel gebruik moeten ophouden. Meer zelfs, een modern auteursrecht moet voorzien in een recht op downloaden voor privé-gebruik. Een zo breed mogelijke cultuurspreiding kan hand in hand gaan met andere vormen van vergoedingen aan auteurs en artiesten.

Bart Caron en Koen T'Sijen verwelkomen ook andere bevindingen van het rapport die stellen dat het internet meer kansen biedt aan creativiteit, nieuw talent en, vooral, onafhankelijke platenlabels.

De spirit-parlementsleden betreuren de reactie van IFPI, de spreekbuis van de muziekindustrie. Zij deed het rapport af als "gemaakt door hoge diplomaten die zich niet bewust zijn van de problemen waarmee de platenmaatschappijen en hun artiesten kampen". Dit is gewoon flauw, inhoudsloos en maakt duidelijk dat de industrie het steeds moeilijker krijgt om geloofwaardig te blijven in haar heksenjacht tegen het downloaden, aldus T'Sijen en Caron. Geraakt in de commerciële belangen mag IFPI-baas Marcel Heymans langzaam maar zeker beginnen denken aan kapituleren voor de legale muzieksites. Bron: Spirit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here