Antwerpse huis aan huis bezoeken is een nepmaatregel

Vandaag kondigt de schepen voor integrale veiligheid Dirk Grootjans met veel poeha aan dat de huis aan huis bezoeken, die voorzien zijn in het Stadsplan Veilig, deze zomer zullen beginnen. Volgens de media zal een team van 4 stadsambtenaren – beginnende met de overlastwijken – op termijn alle Antwerpse huizen bezoeken. Het Vlaams Belang heeft de grootste bedenkingen bij deze bezoeken.

Eén jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen wil de schepen de indruk wekken dat er plots werk gemaakt zal worden van de opsporing van illegalen. Door de 4 ambtenaren huis aan huis te laten gaan wekt de schepen bij de bevolking de illusie dat er opgetreden zal worden tegen illegaliteit, overlast en slechte woonomstandigheden.

Het Vlaams Belang is van mening dat het initiatief van Grootjans al op voorhand gedoemd is om te mislukken. Immers, deze stadsambtenaren hebben geen enkele wettelijke bevoegdheid om woningen te betreden. Indien de deur gesloten blijft, eindigt de controle al vooraleer ze begonnen is. Bovendien gaat men de controles op voorhand aankondigen, waardoor de illegalen ruim tijd krijgen om zich uit de voeten te maken. Veel meer dan een Antwerpse verkapte vorm van een volkstelling om de statistieken te voeden zal dit dus niet worden.

In Nederland gaat men in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Den Haag, al veel langer met succes op een andere manier te werk. Via het systeem van de "preventieve fouilleringen" sluiten politie en ambtenaren een ganse wijk af en controleren en fouilleren iedereen die zich op dat moment in de wijk bevindt. Op die manier gebeuren er gerichte identiteitscontroles in de overlastwijken die veel meer effect hebben dan doelloze bezoeken door 4 ambtenaren die eindeloos zullen aanslepen.

Het Vlaams Belang pleit voor het invoeren van dergelijke gerichte preventieve wijkcontroles om échte actieve opsporing van illegalen mogelijk te maken. Aldus Filip Dewinter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here