Biomedici weten de oorzaak van suikerziekte…

Suikerziekte begint als insuline-allergie: Biomedici denken de oorzaak van suikerziekte op het spoor te zijn: insuline. Sommigen zouden daar overgevoelig op reageren, waardoor ze ziek worden. Dat meldde Trouw eerder deze week. Mensen met diabetes type 1, een veel voorkomende vorm van suikerziekte breken de insulinecellen in hun alvleesklier af.

Deze maken insuline, het hormoon nodig om de suikerspiegel van het bloed te verlagen. Door de afbraak krijgen de patiënten een tekort aan het hormoon, waarna ze ziek worden.Dát de insulinecellen worden afgebroken, was al langer bekend maar niet waaróm dat gebeurt.

Waarom richt de afweer zich tegen zo'n onschuldig orgaan als de alvleesklier?

Twee wetenschappelijke teams verklaarden in het vakblad Nature dat ze vermoeden dat insuline op zich een heel cruciale rol speelt. Patiënten met aanleg voor suikerziekte zouden daar allergisch op reageren en zo de aanval op gang brengen.

Japanse onderzoekers hebben dit bij muizen van een bepaalde stam aangetoond die normaal gesproken snel suikerziekte krijgen. Na een genetische verandering, waardoor de dieren niet meer hun gebruikelijke insuline maakten maar een onnatuurlijke variant, bleven ze kerngezond. Hieruit concludeerden de wetenschappers dat de gewone insuline essentieel is bij het ontstaan van de ziekte.

Volgens Amerikanen lijkt bij de mens iets gelijkaardigs aan de hand te zijn. Zij bekeken de afweercellen -witte bloedcellen- rondom de alvleesklier. Bij mensen met suikerziekte bleek de helft van de cellen agressief op insuline te reageren. Bij gezonde mensen was dat niet zo. De agressie leek gekoppeld aan een genetische variatie die vooral bij patiënten voorkomt.

De onderzoekers willen nu een preventieve therapie ontwikkelen die het probleem in de kiem smoort. Ze willen de afweer 'temmen', zodat die minder hysterisch op insuline reageert. Huidige suikerpatiënten hebben daar waarschijnlijk niks aan, omdat hun ziekte in een te vergevorderd stadium is.

Meer info:

Vlaamse Diabetes Vereniging vzw – Ottergemsesteenweg 456 – 9000 Gent – tel: 09 220 05 20

http://www.diabetes-vdv.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here