Brusselse Slechtvalk vliegt zich te pletter

Twee van de vier jonge Slechtvalken die enkele weken geleden geboren werden op de toren van de Sint-Goedele Kathedraal in hartje Brussel, hebben eind vorige week het nest verlaten. Deze roofvogels hebben in dit stadium nagenoeg geen vliegervaring en maken wel eens onzachte landingen op daken of vensterbanken van gebouwen in de buurt.

Afgelopen zaterdag werden beide valken gezien op het dak van de Nationale Bank, vlak naast de kathedraal. Zondagochtend omstreeks 8:00 uur, ontving Vogelbescherming Vlaanderen een oproep van iemand die huiswaarts keerde na een nachtje stappen. De man – die wonderwel niet te diep in het glas had gekeken – maakte zich zorgen over een jonge roofvogel die op de grond was terechtgekomen en niet meer in staat bleek om te vliegen.

Bij aankomst lag de vogel plat op de buik; zijn poten waren als verlamd. De kans dat hij een hersenschudding heeft opgelopen na een botsing met een glazen obstakel is reëel, gelet op de vele kantoorgebouwen in de buurt. Maandagochtend maakte de dierenarts enkele röntgenfoto's om uitsluitsel te krijgen over mogelijke breuken, maar het resultaat was hoopgevend: geen gebroken botten.

Deze namiddag kwam zelfs de voorzitter van het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels (FIR), Guy Robbrecht, langs in het opvangcentrum om de jonge Slechtvalk te komen bekijken. De volgende dagen zijn cruciaal: als hij erin slaagt om binnen de drie dagen rechtop te staan, dan komt het waarschijnlijk allemaal wel goed. We kruisen de vingers!

Vogelbescherming.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here