Geen uitzonderingen op het verbod op staartcouperen bij honden

Geen uitzonderingen op het verbod op staartcouperen bij honden
Op verzoek van de rashondenvereniging Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus (KMSH) heeft de Raad voor Dierenwelzijn de mogelijkheid onderzocht om een uitzondering op het verbod op het couperen van de staart van honden (caudotomie) te verkrijgen. Het verbod dat sinds 2006 van kracht was werd opnieuw bestudeerd.
Volgens de KMSH zou dit verbod voor ernstige staartletsels zorgen bij jachthonden die bij de jacht ingezet worden in laag struikgewas. Deze rassen zijn gekenmerkt door een weinig behaarde maar zeer beweeglijke staart die laag gedragen wordt. Zoals bijvoorbeeld de Jack Russel Terrier, de Fox Terrier, de Braque en de Epagneul Breton.

Na het bestuderen van de meest recente wetenschappelijke literatuur ter zake en de evaluatie van de door KMSH aangevoerde argumenten is de Raad tot het besluit gekomen dat er geen objectieve redenen zijn om het verbod op caudotomie te versoepelen of in te trekken.

Uit controles van de dienst dierenwelzijn van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid blijkt dat de fokkers het verbod correct naleven. Bovendien blijkt dat het verbod geen invloed heeft op de populariteit van sommige honden rassen waarvan de staart vóór 2006 traditioneel gecoupeerd werd zoals Boxers, Dobermannen of Jack Russell Terriërs. Deze laatste zijn bovendien het meest populaire ras in België tussen 2002 en 2008. In 2009 prijkt de kleine Jack Russel nog op de 2e plaats van de meest verkochte pups (10 585 nieuwe identificaties) na de Chihuahua (12.708).

Het advies van de Raad van Dierenwelzijn en het wetenschappelijke rapport is beschikbaar op de website van de Raad: http://www.health.belgium.be/eportal/AnimalsandPlants/animalwelfare/CouncilofAnimalWelfare/index.htm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here