Probeer vandaag al het elektrische voertuig van morgen

Op zaterdag 5 juni kan men in het Gentse Citadelpark kennismaken met de wagen van morgen. De Stad Gent organiseert dan samen met de Bond Beter Leefmilieu de WATT roadshow in Gent. Er zijn diverse elektrisch en alternatief aangedreven tweewielers en vierwielers te bewonderen en uit te testen. Er staan tal van informatiestanden en men kan een week lang een hybride testwagen winnen. Schepen Tom Balthazar : "De luchtkwaliteit in België is ondermaats. Op veel plaatsen worden de Europese normen voor fijn stof en stikstofoxiden overschreden. In steden zoals Gent is deze problematiek, door de hogere bevolkingsdichtheid, sterkere verwevenheid van verschillende functies en een compact en intensief gebruikt wegennet, nog scherper. Grootste boosdoener is het verkeer, en dan vooral de dieselmotoren. Al dat verkeer zorgt ook voor heel wat uitstoot van CO2. Dat zorgt dan weer mee voor een versnelde opwarming van de aarde".

Om over te schakelen naar een duurzamere mobiliteit moet in eerste instantie het aantal gereden voertuigkilometers dalen. Maar tegelijk is er nood aan een sterke vergroening van het wagenpark zelf. Zuinige wagens en groenere brandstoffen kunnen zorgen voor de oplossing. Elektrische of alternatief aangedreven wagens (op biogas, aardgas, waterstof en zo meer) zorgen mee voor schonere lucht en minder CO2 uitstoot. Voorwaarde is wel dat de stroom waarmee ze rijden 100 procent groene stroom is en dus afkomstig is van bijvoorbeeld windmolens, zonne-energie, waterkrachtcentrales of biomassa. Elektrische en hybride wagens: dat lijkt toekomstmuziek, maar steeds meer kleine en grote merken werken volop aan de ontwikkeling. Een paar types hybride wagens kom je geregeld tegen op de weg. Elektrische wagens zie je veel minder, maar wat er al op de markt te koop is, is op zaterdag 5 juni 2010 in Gent te zien.

Op zaterdag 5 juni 2010 staat de WATT roadshow naar Gent. WATT staat voor Wagens, Alternatieve Transportmiddelen en Technologie. Deze roadshow is een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu en sectorfederatie ASBE. Tussen 11 en 17 uur kan men diverse voertuigen bewonderen en zelf uitproberen in het Citadelpark, aan de parking aan het SMAK. Het gaat zowel om vierwielers als om tweewielers (scooters en fietsen). Die laatste kan men uittesten op een afgebakend parcours, de vierwielers kan men uitproberen op de openbare weg. Naast de voertuigen zelf zijn er ook diverse infostanden met technische uitleg, laadpalen, info over fiscale voordelen, een ecodriving-simulator, enzovoort.

Sofie Bracke, schepen van innovatie en werk: "De Stad Gent wil dergelijke innovatieve ecologische voertuigen in de nabije toekomst ook gaan ondersteunen, door bijvoorbeeld laadpalen te plaatsen. De Stad Gent wil zelf ook het goede voorbeeld geven door na te gaan of ze zelf innovatieve wagens in gebruik kan nemen". Meer info op www.wattroadshow.be

Guido Van Peeterssen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here