Minister Annemie Turtelboom opent vernieuwde kazerne Groendreef

Op 21 mei werden de vernieuwde kantoren van de Federale politie te Gent officieel geopend in aanwezigheid van Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom en talrijke prominenten. In het gebouwencomplex aan de Groendreef zijn heel wat diensten van de federale politie ondergebracht. In totaal werken er 600 personen op de site die meerdere kantoorgebouwen, sportterreinen, een schietstand, opslagplaatsen, een personeelsrestaurant en een garagecomplex omvat. De renovatiewerken kosten meer dan 5 miljoen euro, maar die worden gespreid over meerdere jaren.

De renovatie van blok A is beëindigd: de kantoren werden volledig vernieuwd en aangepast. De meest opvallende renovatie is de prachtige marmeren zaal. De trappenhal werd opgefrist en van nieuwe lichtarmaturen voorzien. Het glas in lood raam accentueert de trappenhal. De tussenverdieping is voorzien van een nieuw, brandwerend plafond. De ruimte op de eerste verdieping is volledig nieuw ingedeeld met kantoren en vergaderzalen. De belangrijkste aanpassingswerken zijn uitgevoerd op de tweede verdieping. De vroegere slaapkamers zijn vervangen door functionele kantoren en vergaderzalen. De bevloering van de tweede verdieping is gelegd op een nieuwe metalen draagstructuur. Ook de kelders van het gebouw zijn gerenoveerd. De helft van het keldercomplex is ingericht met nieuwe kleedkamers en bijhorend sanitair en magazijnen. De andere helft dient als afgesloten, beveiligde zone voor het wapenmagazijn.

Het gelijkvloerse niveau van blok B wordt ingenomen door de informaticadiensten, de eerste verdieping is aangepast voor gespecialiseerd onderzoeksteam en de tweede verdieping huisvest het nieuwe Arrondissementeel Informatiekruispunt (AIK). Om deze diensten te kunnen huisvesten, is het gebouw tot op de ruwbouwstructuur ontmanteld. Daarna is het opnieuw ingedeeld en afgewerkt. De bestaande trapzalen en het sanitair zijn behouden, aangepast en opgefrist. De ingang wordt geaccentueerd door de creatie van een nieuwe inkom. Bij de binnenafwerking stond gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit voorop. Het gebouw is toegankelijk voor andersvaliden; met een speciale lift worden de niveauverschillen overbrugd.

Ter gelegenheid van de opening mocht minister Turtelboom de vernieuwde schietstand 'inschieten'. Ze was verbaasd over het effect van de terugslag. Ze zou zelf nooit een vuurwapen in huis halen maar ze had er alle begrip voor dat politieagenten een doorgedreven opleiding volgden. De schietzone is aanzienlijk ingekort omdat de huidige schietoefeningen zich toespitsen op korte afstanden (tot maximaal 10 à 12 meter) waarbij lichte munitie wordt gebruikt. Voor het gebruiksgemak zijn scherfwerende gordijnen op rollen geplaatst en een nieuwe onderhoudsvriendelijke kogelvanger. De muren zijn bekleed met regopoltegels uit gerecycleerde autobanden. Bijzondere aandacht ging uit naar de akoestische isolatie. De verlichting in de schietbaan kan worden aangepast om diverse levensechte toestanden te simuleren; een functionele geluidsinstallatie zorgt voor de gewenste achtergrondgeluiden tijdens de oefeningen.

In de toekomst wordt een nieuw dienstencentrum voorzien ter vervanging van het verouderde gebouwencomplex C. In een eerste fase wordt de bouw van een administratief gebouw voorzien met ateliers, de geneeskundige dienst en gerechtelijke labo's. In een tweede fase wordt een logistiek complex voorzien met opslagplaatsen, een ruimte voor de opslag van gevaarlijke producten, een ruimte voor de wapenmaker, een lokaal voor de groendienst en ruimte voor de dienstvoertuigen. Deze fase start wellicht in 2012. Het project is na overleg met alle betrokken diensten geïntegreerd in het Masterplan voor een geïntegreerde Lokale en Federale Politie op de terreinen van de site Groendreef. Minister Turtelboom benadrukt dat dit project de dienstverlening aan de bevolking gevoelig verbeterd. Zo werd in 2007 het telecommunicatieproject ASTRID geïnstalleerd en werden de oproepnummers 100, 101 en 112 van de politionele en de niet-politionele hulpdiensten gecentraliseerd op de site.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here