Studie over toegankelijkheid Gentse binnenwateren.

Het Gentse stadsbeeld verandert stilaan: binnenkort stroomt de Schelde opnieuw door het centrum. Voor de plezierbootjes is er voorlopig voldoende plaats in de nieuwe jachthaven Portus Ganda. Vanuit het stijlvolle cafetaria 'Au Bain', boven het gerestaureerde en gerenoveerde zwembad Van Eyck, heeft men een mooi uitzicht op een van de mooiste Gentse plekjes. En wanneer het laatste stukje Nederschelde weer bevaarbaar is wacht er nog meer goed nieuws:uitnodigende promenades, fietspaden, verlaagde kaaimuren, stemmige terrasjes en pleintjes met veel groen. Maar aangezien Portus Ganda zo goed als in het centrum ligt biedt het meerdere troeven. Verwoedde shoppers kunnen hun hartje ophalen in aantrekkelijke winkelstraten, lekkerbekken dan weer in één van de talloze restaurantjes. Wandelaars en fietsers en vinden van hier uit hun weg naar de Sint-Baafssite en tal van andere groene plekjes.

De voorbije jaren kwamen nooit eerder zoveel mensen in contact met watersport en waterrecreatie. Zo verdubbelde het aantal uitgereikte Belgisch stuurbrevetten van 1.401 in het jaar 2000 naar 2.893 in 2009. Toch verdient watertoerisme in Oost-Vlaanderen een duwtje in de rug. Gouverneur Denys: "Oost-Vlaanderen heeft heel wat troeven, ook op het water. Toch zijn er een aantal tekortkomingen: er zijn te weinig jachthavens, en ze zijn niet altijd goed bereikbaar. Zoals hier in Portus Ganda: sommige bruggen zijn te laag of sluizen worden niet de hele week door bediend. Daardoor moeten boten vaak een hele omweg maken". Daarom was er samen met de bevoegde diensten een vergadering in het bureau van de havenkapitein: waar kan er bijgestuurd worden enwat is er op korte termijn mogelijk? Gouverneur Denys: "Ik heb hier kennis gemaakt met een sector die bulkt van innovatie en initiatief. We moeten dringend meer energie te steken in de ontwikkeling van de watersport en de ontwikkeling van bestaande waterwegen voor de pleziervaart".

Het meest ingrijpende voorstel is de bouw van een nieuwe sluis op de Schelde ter hoogte van Gentbrugge. Nu is het niet mogelijk om komende van Melle rechtstreeks naar het centrum te varen omdat de Schelde in Gentbrugge dichtgeslibd is. Bewoners langs dit deel van de Schelde klagen over de aanwezigheid van kleine muggen (knijten) die het leven op sommige dagen ondraaglijk maken. Een nieuwe sluis zou voor een betere doorstroming zorgen en deze broedplaats vernietigen. Zo wordt iedereen er beter van. Gouverneur Denys bezocht ook de Oude Dokken. Als alles volgens plan loopt komen ook hier aanlegsteigers voor de pleziervaart. Nu Gent zich steeds meer op de pleziervaart richt worden projecten zoals de Oude Dokken steeds interessanter. Wellicht zal het aantal overnachtingen in Portus Ganda dan verder stijgen. In 2009 waren er 7.245 overnachtingen tegenover 3.726 in 2006. Rudy Van der Ween, van de Watertoerisme stad Gent: "Onlangs heeft een Nederlandse firma die boten verhuurt hier twee aanlegsteigers afgehuurd. Steeds meer mensen vinden hun weg naar Gent".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here