Binnenschip breekt en zinkt in haven van Gent

In de haven van Gent is woensdagochtend een binnenschip in stukken gebroken en gezonken. Alle opvarenden konden tijdig het schip verlaten en zijn ongedeerd. Het schip werd geladen met fosfaat en het was toen het schip bijna volledig geladen was dat de ramp zich voltrok. Er is geen enkel gevaar voor omliggende bedrijven of stapelplaatsen.

Kort na 3 uur maakte de schipper melding dat tijdens het laden zijn schip in tweeën was gebroken. Toen de brandweer ter plaatse kwam was het schip was niet meer te redden en tegen 4.20 uur was het volledig gezonken. Het 110 meter lange binnenschip ligt nu naast de kaai 12 meter diep op de bodem van het dok. De opvarenden – de schipper, zijn vrouw, een kind en een matroos – konden ongedeerd van het schip. Rondom het binnenschip werd door de brandweer een scherm aangebracht om de vrijgekomen olie in te dijken. De oorzaak van het ongeval is nog niet gekend.

Vandaag woensdag 12 mei wordt gestart met het bergen van de diesel (20 m³ ) en de olie die aan boord is. Een duiker zal de tank dicht maken. Ook de olie rondom het schip wordt verder opgeruimd. Nadien start de berging van de lading fosfaten. De lading fosfaten zorgt voor geen enkel gevaar. Deze korrelige grondstof voor onder meer dierenvoeding en meststoffen lost niet op en vervuilt het water niet. Het scheepvaartverkeer kan gewoon doorgaan, het binnenschip ligt immers naast de kaai in het Grootdok (tussen het Noord- en het Middendok). Het binnenschip draagt de naam Aquilla en vaart onder Nederlandse vlag. De berging kan tot maanden duren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here