Trouwen in Gent kan weer iets stijlvoller.

Helemaal volgens plan rondde het Departement Facility Management de renovatiewerken aan de Trouwkapel en de Pacificatiezaal van het Gentse stadhuis af. Gentse koppeltje kunnen vanaf vandaag huwen in een opvallend hedendaags en voor iedereen toegankelijk design. Schepen Catharina Segers: "Wie trouwt of een samenlevingscontract ondertekent, geeft het officiële ja woord aan de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand en schepen van Burgerzaken. Om deze plechtigheid zo sfeervol mogelijk te maken, nam het stadsbestuur enkele belangrijke beslissingen. Met het Gravensteen werd al een bijzondere bijkomende locatie beschikbaar gesteld. In het stadhuis waren aanpassingswerken noodzakelijk. We ontvangen hier steeds meer mensen die voor de tweede, derde of vierde keer trouwen en bij wie er dus geen kerkelijk huwelijk meer komt. Mensen trouwen gewoon niet voor de kerk, daarom is hun huwelijk in het stadhuis zo een speciaal moment. Daarom hebben we de Trouwkapel grondig vernieuwd. En het was nodig: ze was niet alleen oubollig, ze was vooral afgeleefd".

Schepen Christophe Peeters: "Zowel de Trouwkapel als de Pacificatiezaal werden opgewaardeerd met de meest stijlvolle en recente technieken. Dat zal de trouwlustigen toelaten om van hun huwelijksmoment een zeer persoonlijk gebeuren te maken. De toegankelijkheid voor personen met een fysieke beperking was bij de aanpassingswerken een belangrijk aandachtspunt. Dat is niet evident voor een gebouw als het stadhuis. Er is ook een nieuwe geluidsinstallatie: steeds meer mensen willen hun eigen muziek tijdens de plechtigheid: ook wie met nieuwe media zoals een CD of MP3 afkomt kan zijn ding doen". Belangrijk is ook dat rolstoelen nu tot op het podium geraken. Op het nieuwe blauwe tapijt staat de Maagd van Gent met de spreuk 'Trouw en liefde' eronder.

Een aantal ingrepen vallen niet direct op maar zijn niet minder belangrijk. Het schrijnwerk, de glas-in-loodramen aan de gangzijde en het doksaal werden opgefrist. De bestaande verlichting werd vernieuwd. Aan het plafond kwamen pendelarmaturen, die automatisch naar beneden kunnen voor het onderhoud. Boven het doksaal werd het schilderij uitgelicht. De elektrische installatie werd aangepast met een draadloze bediening en de geluidsinstallatie werd uitgebreid met nieuwe luidsprekers en een ringleiding voor slechthorenden. Een ringleiding zorgt ervoor dat mensen met een hoorapparaat geen last hebben van storende omgevingsgeluiden. De vloer en de polychrome schildering onder het schilderij op het doksaal werden gereinigd. En er kwam een hellend vlak naast de lezenaar naar het verhoog.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here