Karel Uyttersprot (VOKA) en Siegfried Bracke (VRT) stappen in de Oost-Vlaamse politiek

Karel Uyttersprot, gedelegeerd bestuurder VOKA Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen is kandidaat voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers bij de verkiezingen van juni 2010. Meer dan 25 jaar stond hij aan het hoofd van deze organisatie. Eerst als directeur van de Kamer van Koophandel Dendermonde en sinds 2000 als gedelegeerd bestuurder van de Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen, een fusie van de Kamers Aalst, Dendermonde, Gent en Oudenaarde. Hij lag aan de basis van de uitbouw van de Kamer tot een van de meest toonaangevende bedrijvenorganisaties in het land. Gezien de politieke neutraliteit van VOKA zet Karel Uyttersprot een stap opzij als gedelegeerd bestuurder. Na overleg met Philippe Muyters en Bart De Wever was hij bereid de derde plaats in te nemen op de N-VA Kamerlijst Oost-Vlaanderen. Eerder werd bekend dat VRT journalist Siegfried Bracke de openbare omroep verlaat en de overstap maakt naar N-VA om voor de komende verkiezingen de kamerlijst in Oost-Vlaanderen trekken.

Voor de West-Vlaamse afdeling van de N-VA ziet het er minder rooskleurig uit: hier wordt Vlaams minister Geert Bourgeois lijsttrekker. De tweede plaats ging normaal naar huidig kamerlid Els De Rammelaere. Gisterenavond besliste het nationale kiescollege om de tweede plaats niet aan Els De Rammelaere, die schepen is in Tielt, te geven. Daarop besliste de afdeling Tielt uit het arrondissementsbestuur te stappen. "De manier waarop er binnen de NV-A aan de lijstvorming gewerkt wordt is beneden alle peil", benadrukt Lies Therssen, de lokale voorzitster. "Men heeft zelfs niet de moeite genomen om Els te bellen". De relaties tussen Bourgeois en Els De Rammelaere zijn nu volledig verzuurd, vooral omdat Bourgeois geen enkele ambitie heeft om ook echt in de Kamer te gaan zetelen. De Vlaamse minister heeft zijn woordvoerder en stadsgenoot Bert Maertens als opvolger naar voor geschoven. Officieel is er nog niets beslist over de lijsten in West-Vlaanderen, klinkt het. De N-VA partijraad heeft vanavond het laatste woord.

Guy Verhofstadt gaat bij de komende verkiezingen de opvolgerlijst van Open VLD in Oost-Vlaanderen duwen en steunt zijn partijgenoten door dik en dun. Verhofstadt zal wel helemaal onderaan de lijst staan, als duwer van de opvolgers. Lijsttrekker is zijn politieke poulain Mathias De Clercq. De rest van de Oost-Vlaamse VLD lijst moet officieel nog worden ingevuld. Dat zal een zware taak worden: volgens een recente peiling wordt N-VA de grootste partij van Vlaanderen. Met een score van 23 procent doet de NV-A het beduidend beter dan de CD&V, die strandt op 19%. Open VLD en SP.a schommelen tussen de veertien en vijftien procent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER