2009: 1 miljard euro gestolen, 20.000 aangiftes

"De nieuwe Antwerpse aanpak van winkeldieven moet inspirerend werken voor andere gerechtelijke arrondissementen," reageert UNIZO-veiligheidsexpert Kris Baetens op het initiatief van Antwerps procureur Herman Dams. Antwerpen komt tegemoet aan de vraag van UNIZO Antwerpen-stad naar een lik-op-stukbeleid. Dat moet ontradend werken. Vorig jaar werd voor bijna een miljard euro gestolen uit Belgische en Luxemburgse winkels. Toch waren er slechts 19.136 aangiftes. Steeds minder bestolen winkeliers doen aangifte. Ze kennen het elektronisch aangiftesysteem vaak niet en zien dat er weinig tot niets gebeurt met hun aangifte. UNIZO wil daarom een verdere vereenvoudiging van en een betere bekendmaking van de elektronische aangifte. En, eens gevat, moeten winkeldieven ook effectief vervolgd worden, zoals binnenkort in Antwerpen.

Omdat de officiële aangiftecijfers rond winkeldiefstal 'meevallen', schenkt het beleid er onvoldoende aandacht aan. Die vicieuze cirkel doorbreken kan enkel als winkeliers zien dat er iets gebeurt als ze aangifte doen van een diefstal in hun winkel.

Winkeliers geven diefstal niet aan
Veel bestolen winkeliers doen nu geen aangifte bij de politie, naar eigen zeggen omdat de rompslomp te groot is in verhouding tot de kansen de daders te vatten. De mogelijkheid via internet een aangifte te doen, blijkt ook nog niet echt bekend. Overigens verkiest de helft van de ondernemers in geval van diefstal of inbraak een bezoek van de politiediensten ter plaatse.

Omvattende aanpak
Winkelcriminaliteit blijft een ernstige en nog onderschatte plaag voor de detailhandel. Dat vraagt een omvattende aanpak, benadrukt UNIZO. De ondernemersorganisatie bepleit onder meer het stimuleren van het veiligheidsgevoel en diverse (overheid-)maatregelen voor het ondersteunen van de eigen preventie-initiatieven van de handelaars en van buurtinformatienetwerken. Naast een verbetering van de elektronische aangifte dringt UNIZO ook aan op een vlotte afhandeling als de politie ter plaatse komt.

Winkeldiefstal wordt onderschat omdat bestolen winkeliers diefstallen zelden aangeven. Daarom is er geen adequate beteugeling. UNIZO roept de ondernemers daarom op altijd aangifte te doen bij de politie in geval van diefstal of vandalisme. Ondernemers kunnen ook terecht het UNIZO Service Center 078 35 39 39, e-mail:service@unizo.be, 24 uur op 24 uur bereikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER