Provincie verhuist naar Urbis complex.

De Oost-Vlaamse provincieraad heeft groen licht gegeven voor de aankoop van bijkomende kantoorruimte in het Urbisgebouw aan het Woodrow Wilsonplein in Gent. Daarmee komt een einde aan de zoektocht voor een geschikte locatie die bijna alle provinciale diensten in Gent centraliseert. Die zitten in Gent verspreid over zeven locaties. Gedeputeerde Peter Hertog: "De huidige situatie kost veel geld en komt de samenwerking, interne communicatie en herkenbaarheid van de Provincie niet ten goede. Elk gebouw heeft zijn eigen vaste kosten, een eigen onthaalbalie, er zijn overal vergaderruimtes nodig en de dossiers zitten overal verspreid". Er werden diverse locaties onderzocht, waaronder het Sint-Pietersstation en de Henleykaai. Maar de provincie besliste tenslotte om 13 990 m² bijkomende kantoorruimte in het Urbisgebouw te kopen. De Provincie beschikt daar nu al over 17 724 m² kantoor waar 400 personeelsleden werken. Door de centralisatie zullen in totaal zowat 750 personeelsleden van de Provincie én het politieke personeel een stek krijgen in het huidige PAC Het Zuid. Het personeel en de gebouwen van het provinciaal archief (Pelikaanstraat), provinciaal centrum voor milieuonderzoek (Godshuizenlaan), uitleendienst (Kapiteinstraat)en Caermersklooster (Patershol) blijven behouden.

De keuze voor het huidige Administratief Centrum aan de Gentse Zuid berust op verschillende motieven. Het Zuid is een belangrijk knooppunt openbaar vervoer. Er is de uitstekende ligging aan de toegangspoort tot Gent: het nieuwbouwproject de Krook ligt vlakbij, evenals de Capitole, de Vooruit en de Gentse stedelijke administratie. De locatie geeft bovendien een grotere herkenbaarheid aan de Provincie. En er is de rationalisering: van 7 naar 1 locatie, een betere dienstverlening en financiële haalbaarheid van het project. De werken kunnen in 2012 starten. De huidige en nieuwe kantoorruimten zullen grondig gerenoveerd worden. Er komt ondermeer een zaal voor de provincieraad en de gevel wordt gerenoveerd. Het ontwerp voor de renovatie zal via een open oproep van de Vlaamse Bouwmeester verlopen. Voor de aankoop is 21 000 000 euro voorzien; voor de renovatiekost 32 967 900 euro; de verkoop van huidig patrimonium zou 18 650 000 euro moeten opbrengen.

In mei 2012 wordt de provincie eigenaar van het kantorencomplex boven het shoppingcenter en kan de renovatie beginnen. De verhuizing van de provinciale diensten is gepland in 2013. De huidige gebouwen van de provincie worden verkocht of verhuurd. Het gaat onder meer om de Bank van de Arbeid in de Voldersstraat, het Huis van de Economie in de Seminariestraat en de Oost-Vlaamse bestuursacademie aan de Nederpolder. Het Provinciehuis aan het Laurentplein is eigendom van de federale overheid. Het staat nog niet vast wat er met dat gebouw gebeurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER