Gents Universitair Koor viert 10-jarig bestaan met Carmina Burana

Het Gents Universitair Koor (GUK) is uitgegroeid tot een gevestigde waarde binnen de UGent en in het Vlaamse koorlandschap. Het koor viert haar tiende verjaardag met de uitvoering van 'Carmina Burana' in de concertzaal van de Gentse Bijloke. Op het podium staan behalve het GUK nog 3 andere Gentse koren, 3 solisten, 2 pianisten en de slagwerkklas van het conservatorium Hogeschool Gent. Het GUK kiest dus niet voor de versie met groot symfonisch orkest, maar wil bewust de nadruk leggen op het kamermuziekaspect van dit grootse werk. Als universiteitskoor besloot het GUK de wetenschappelijke expertise rond Carl Orff en de Carmina Burana mee te nemen in hun concert. Daarom wordt het concert vooraf gegaan door een thematische lezing over de middeleeuwse Carmina Burana waarop Orff zich baseerde. Ook het taalgebruik in Carmina Burana, het Middelhoogduits, wordt besproken.

Het Gents Universitair Koor ontstond op initiatief van een groepje studenten dat de avonden op kot samen zingend doorbracht. Het koor is in Vlaanderen uitgegroeid tot een gevestigde waarde, onder meer door optredens in het kader van het Festival van Vlaanderen. Maar ook buiten de landsgrenzen heeft het koor enige naamsbekendheid verworven door concertreizen in onder meer Hongarije, Engeland, Polen en Spanje. Jaarlijks geeft het GUK onder leiding van Joris Derder twee concerten en luisteren de zangers plechtige proclamaties, academische zittingen en congressen op. Dit jaar waren ze op 19 maart waren zij nog te horen op de plechtige Dies Natalisviering van de UGent.

Carmina Burana onder leiding van Joris Derder en in samenwerking met Cantabile Gent, Koor Hogeschool Gent en Kinderkoor Sint-Bavo Gent.
Solisten: Griet De Geyter, Bart De Kegel en Philippe Souvagie
Pianisten: Marc Masson en Tae Yoshioka
Slagwerk: slagwerkers Conservatorium Hogeschool Gent
Datum: 4 mei 2010 om 20u in Concertzaal De Bijloke, Jozef Kluyskensstraat 2, 9000 Gent.
De lezing start om 19u. Toegangsprijs: voorverkoop/kassa: 15/18

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here