Beervelde maakt zich op voor de Tuindagen

De Tuindagen van Beervelde zijn gekend als de mooiste én de belangrijkste buitenbeurs van België. Twee keer per jaar trekken ze gemiddeld 20.000 bezoekers aan. Door het barslechte weer de vorige keer liep het bezoekersaantal terug tot een goede 17.000, maar dankzij de vele randactiviteiten slaagde het evenement wonderwel. Langs de dreven van één van de mooiste privé-parken van het land ontdekt de bezoeker een selectie van het beste wat op gebied van planten en tuinen te vinden is. En dat drijft de echte tuinliefhebber keer op keer naar Beervelde. Graaf Renaud de Kerchove organiseert een evenement dat meer dan een tuinsalon, een bloemenmarkt of een plantenbeurs is. Beervelde is het feest van de tuin, een plaats waar tuinvrienden elkaar in een natuurlijke omgeving ontmoeten. Hij is er duidelijk in geslaagd.

Beervelde is tweemaal per jaar het exclusieve kader waar tuinliefhebbers met een selecte keuze van kwekers en exposanten in contact komen. Voor hen is Beervelde méér dan verkopen: het zijn gepassioneerde kwekers, soms liefhebbers, kunstenaars of ambachtslieden voor wie het menselijk contact even belangrijk is als het verkopen. Voor de bezoeker is Beervelde dan weer een gelegenheid om de dag door te brengen op een prettige manier: wandelend, op ontdekking in open lucht, midden in de natuur, samen met andere liefhebbers van de tuin en van mooie dingen.

Dit jaar zullen de sprookjesprinsessen de Tuindagen van Beervelde opvrolijken. Elk jaar wordt er een aardbeienprinses verkozen die kort na haar kroning, op het Koninklijk Paleis in Brussel ontvangen wordt. Fragaria, de aardbei, zal de prinses van de komende Tuindagen worden. Bezoekers zullen de kans krijgen om alles te leren over deze heerlijke fruitsoort, de verschillende variëteiten, de teeltmogelijkheden en de beste recepten, maar de zij zullen vooral ontdekken hoe dit thema de exposanten geïnspireerd heeft. Op zaterdag 8 mei zullen de kandidates voor de titel van Aardbeienprinses het park doorkruisen. De kroning zelf vindt plaats op zaterdagavond en op zondagochtend zal de prinses in een koets aankomen en de exposanten die zich het best hebben laten inspireren door het thema, een geschenk geven. De affiche van de komende Tuindagen werd ontworpen door de Franse artiest Michel Charrier. Het thema van deze editie zal, zoals altijd, veel exposanten inspireren.

Op de stand van Tuinarchitect Wim Collet zal aardbeienwijn voorgesteld worden. Peter Bauwens van De Nieuwe Tuin zal de Oost-Indische kers Tropaeolum, 'Princess of India' voorstellen, één van de meest eenvoudige bloemen om te kweken. De betoverende prinses is dieprood in combinatie met donkere bladeren. Bladeren, bloemen en zaden zijn pittig van smaak en bruikbaar in salades, soepen en vinaigrettes. Peter Bauwens brengt ook 'Red Wonder' en 'Yellow Wonder' mee, volgens deze meester hovenier, dé ultieme aardbeien. De vruchten smaken naar wilde bosaardbeien, hebben heerlijk aromatische rode en extra zoete gele vruchten van eind mei tot begin oktober. Wim Maes van Cook and Herb – Kruidenwereld demonstreert en adviseert de bezoekers op regelmatige basis over culinaire gerechten op basis van aardbeien en kruiden uit grootmoeders tijd en kruiden van nu.

De Tuindagen zijn er opnieuw in gelukt om uit te breiden en enkele nieuwe exposanten te kunnen verwelkomen. Gezien dat 2010 als het jaar van de biodiversiteit uitgeroepen werd mocht Natuurpunt niet langer ontbreken op de Tuindagen. Een moestuin in een rugzak of een moestuin op het dak van uw auto, het kan! Bacsac uit Frankrijk komt uitleggen hoe. Always Green uit Nederland toont hoe u een gazon op een milieuvriendelijke manier tegen engerlingen kunt beschermen. De Tuindagen van Beervelde blijken ook in England een goede naam te hebben. Carrier Company en Thomas Smith's Trugs maken hun entree.

In een notedop:

Met het Moestuin Werkboek van 'de meest gepassioneerde groenauteur van de lage landen', Peter Bauwens, kan al uw werk bijgehouden worden. Het boek biedt ruimte voor eigen bevindingen, ideetjes en recepten. Noteer uw tuinervaringen, plannen, recepten, het weer, uw oogst, successen en mislukkingen. Voor de eerste keer zal het TV programma Groene Vingers met een stand in Beervelde aanwezig zijn. Koen De Bouw en andere presentatoren worden verwacht. Het begeleiden van exclusieve rondleidingen in de Woodland Garden staat op het programma van Koen De Bouw. Mark Demesmaeker, de presentator van Tuindromen met Mark op Vitaya wordt eveneens verwacht.

Animatie:

Op de binnenkoer van het koetshuis zal harpist Luc Vanlaere voor de muzikale omkadering zorgen. Doorlopend demonstraties op de stand van Bonsai Ateljee Callaert. Kids kunnen tijdens de Tuindagen met een touw in de bomen klimmen onder begeleiding van boomsnoeier Olivier De Visscher. Op de stand van Artilignum zullen de kinderen boomhutten kunnen uittesten en er naar hartenlust in kunnen spelen. Ritjes op minishetlandpony's aan de stand van Eddy Van der Sijpe. Onder constante begeleiding kunnen kinderen deze pony's aanraken, erop zitten of een foto laten nemen.

Op vrijdag analyseren studenten van de Tuinbouwschool in Melle volledig gratis waterstalen uit uw vijver. Op zaterdag is er een kosteloze determinatie van planten, ziektes en plagen. Ook op de stand van Groene Vingers zal het mogelijk zijn om een staal van uw grond te laten ontleden. Compo brengt ook zijn specialisten mee. Aan de stand zal ook een 'plantenarts' geraadpleegd kunnen worden.

Praktisch 7, 8 en 9 mei 2010 van 10 tot 18 uur

10 Euro per persoon. Inbegrepen: inkom, parking, catalogus, plantencrèche en vervoer van de planten tot aan de straat. 8 Euro per persoon voor groepen van minimum 25 personen. Gratis voor kinderen tot 14 jaar. Honden aan de leiband zijn toegelaten.

Waar?

Uitrit 11 op de E17, op 2 km richting Lochristi.

GPS: Lochristi, Beerveldse Baan 31

Info: +32(0)9 356 81 82 – info@parkvanbeervelde.be

Website: www.parkvanbeervelde.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER