A dog of Flanders – Made in Japan

Op 29 april opent in de Antwerpse Koningin Fabiolazaal een kleine maar ambitieuze expositie over het fenomeen 'A dog of Flanders' door Didier Volckaert en An van Dienderen (postdoctoraal onderzoeker Hogeschool Gent KASK. De bezoeker kan er aan de hand van tekeningen, documenten, foto's en historische objecten kennismaken met het Antwerpen van 1870, de tijd en leefwereld van Nello & Patrasche. Verder komt ook de ontstaansgeschiedenis van de novelle en het turbulente leven van Ouida, de schrijfster, aan bod. Schilderijen uit de negentiende eeuw vervolledigen deze blik op Vlaanderen.

De expositie 'A dog of Flanders' is, samen met het boek, het resultaat van zeven jaar onderzoek. Veel aandacht gaat uit naar de Japanse animereeks uit 1975 (Nippon Animation) en naar de vijf Hollywood-verfilmingen die in de periode 1914-1999 gemaakt werden. De expositie bestaat onder meer uit nooit eerder vertoonde fragmenten van alle verfilmingen en een ruime selectie van geïllustreerde Japanse en Amerikaanse vertalingen. Daarnaast kan de bezoeker zich verbazen over allerlei speelgoeditems en andere afgeleide producten die gebaseerd zijn op het verhaal van 'A dog of Flanders'.

De Koningin Fabiolazaal bevindt zich vlakbij de Antwerpse kathedraal, in een zijstraat van de Meir. Een perfecte locatie dus om het negentiende-eeuwse verhaal opnieuw tot leven te wekken: in het boek sterven Nello & Patrasche op Kerstmisnacht in de Antwerpse kathedraal, aan de voet van Rubens' schilderij 'De Kruisafneming'. Ook het Rubenshuis is nog geen 500 meter verwijderd van de expositieruimte. De tentoonstelling vindt plaats naar aanleiding van de publicatie van het gelijknamige boek met daarin de eerste tekstgetrouwe vertaling van 'A dog of Flanders' door Tom Naegels (uitg. Lannoo met steun van de provincie Antwerpen) en de uitzending op Canvas op 3 mei van de documentaire 'Patrasche – a dog of Flanders – made in Japan'.

Meer info op www.dogofflanders.be en www.provant.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here