Exit Leterme: het woord is nu aan de kiezer

Het ontslag van de regering is het logisch gevolg van de politieke onwil om nu tot een onderhandelde oplossing te komen voor BHV. Dat zegt Open VLD voorzitter Alexander De Croo. "Het was voor mij snel duidelijk dat de moed om tot een oplossing te komen aan de onderhandelingstafel niet aanwezig was. Als politici er niet uit geraken, moet de kiezer het laatste woord krijgen". Als er nu niet snel een oplossing komt stevenen we af op vervroegde verkiezingen. De kiezer krijgt dan wellicht tussen 6 en 13 juni zijn kans.

Alexander De Croo wijst erop dat tijdens de jongste BHV-onderhandelingen de politieke wil om tot een onderhandelde oplossing te komen niet aanwezig was. "Dat bleek nog eens overduidelijk uit het niet willen aanvaarden van een strikte timing en het zich niet willen beperken tot het onderhandelingskader van Jean-Luc Dehaene. Open Vld heeft steeds geijverd voor een oplossing van BHV. Daarom heeft Open Vld er ook een breekpunt van gemaakt. Ofwel kwam er nu snel een onderhandelde oplossing, ofwel moet die er komen na vervroegde verkiezingen. Maar hoe dan ook wilden we de BHV-molen niet nog een jaar langer laten draaien."

Open VLD wil BHV nu van de baan. "Na drie jaar van crisissen is het hoog tijd dat de regering en het parlement zich volop kunnen concentreren op de sociale en economische uitdagingen. Ik betreur dat een oplossing nu niet mogelijk bleek. Voor Open Vld is het woord nu aan de kiezer. Als politici er niet uit geraken, moet de kiezer het laatste woord krijgen". Open VLD rekent erop dat na de verkiezingen wel de politieke moed wel aanwezig zal zijn om BHV op te lossen, een staatshervorming door te voeren en de vele andere belangrijke hervormingen die ons land nodig heeft aan te pakken, zoals de hervorming van onze pensioenen, de versterking van onze economie en de modernisering van de justitie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here