Ed Templeton in SMAK.

The Cemetery of Reason is opgevat als een overzichtstentoonstelling van de 38-jarige Amerikaanse kunstenaar Ed Templeton. Het SMAK brengt foto's, schilderijen en sculpturen die hij de afgelopen vijftien jaar creëerde, samen in wervelende beeldenclusters. De tentoonstelling brengt het verhaal van een pro-skateboarder, een fotograaf, een tekenaar en schilder. Een verhaal dat het autobiografische overstijgt en sociaal-maatschappelijke fenomenen zonder schroom noch vingerwijzing blootlegt. The Cemetery of Reason, vrij vertaald 'de laatste rustplaats voor de Rede', dient zich aan als een wervelstorm van foto's, sculpturen, tekeningen, schilderijen.

Het werk van Ed Templeton (°1972) is niet zomaar onder één noemer te vatten. Grootgebracht in Orange County, een suburb van Los Angeles, bracht hij zijn jeugd door in een wereld van skateboarding en punkmuziek. Op zeer jonge leeftijd ontpopte Templeton zich tot professionele skateboarder en op 21 jarige leeftijd richtte hij zijn Toy Machine Bloodsucking Skateboard Company op, waarvoor hij alle artwork verzorgde. Al van jongs af aan was Templeton een gedreven tekenaar en schilder, maar het contact met kunstenaars als Egon Schiele, Balthus en David Hockney gaf hem een enorme stimulans. Fotografie is daarnaast altijd een constante geweest. Net zoals Ed Templeton nooit zou kunnen kiezen tussen het skateboarden en het kunstenaarschap zou hij zich nooit tot één bepaald medium kunnen beperken. Foto's, schilderijen en sculpturen vullen elkaar aan, ze staan op één lijn, vrij van hiërarchie. Samengebracht in een tentoonstelling worden de beelden ingezet als onderdeel van een groter verhaal.

Ed Templeton portretteert zichzelf en zijn vrouw Deanna, vrienden, familie, en de vele mensen die hij ontmoet tijdens zijn skateboard tournees. De jongens en meisjes die rondhangen in de buurt van een skate park, de verveling van het toeren, de bloedige valpartijen, de nachtelijke feestjes en de intieme ontmoetingen met zijn vrouw in anonieme hotelkamers. Ook de traditionele street photography is zeer present aanwezig in zijn werk. Door zijn carrière als pro-skateboarder spendeert Templeton veel tijd met jongeren die in een onzekere ontdekkingsfase in hun leven zitten. Templeton is één van hen, een skatelegende en een voorbeeld. Dit geeft hem de kans om zeer dicht in hun leefwereld te staan en te registreren. Hij brengt hun seksualiteit, angsten, agressie, vreugde en problemen in beeld en veroordeelt hen niet.

Info: The Cemetry of reason van Ed Templeton: tot 16 juni in het SMAK

Dagelijks van 10 tot 18 uur, sluitingsdag is maandag (tenzij dit een feestdag is).

Tickets: 6 euro, reductie: 4 euro, jongeren tussen 19 en 25 jaar: 1 euro.

Gratis voor Gentenaars op zondag tussen 10 en 13 uur op vertoon van de identiteitskaart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here