Wetenschappers vinden nieuw soort hagedis met dubbele penis.

Volgens het Franse persagentschap AFP wordt in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters melding gemaakt van een nieuwe hagedissoort. Het dier lijkt sterk op de Komodo varaan, maar is in tegenstelling tot deze verre neef geen vleeseter. Het eet zelfs geen rottend vlees zoals bij dit soort dieren de gewoonte is. Het is vredelievend en eet enkel fruit. De hagedis is zo sterk als een volwassen man en meet ongeveer 2 meter.

Ondanks zijn opvallende kleuren werd het dier nooit voorheen opgemerkt, wellicht leeft het dier dat de naam Varanus bitatawa meekreeg enkel in de vallei van het eiland Luzon in Indonesië. Volgens de wetenschappers staat het dier zo goed als op uitsterven en het dier in kwestie zou gestorven zijn als het niet op het laatste moment gered werd uit de handen van jagers. Het is onduidelijk hoeveel hagedissen van deze soort er nog leven.

De hagedis heeft een unieke kleurenpatroon en een ongebruikelijke seksuele anatomie. Zijn geschubd lichaam en poten zijn blauw-zwart met bleke gele vlekken en groene punten, terwijl zijn staart in afwisselende zwarte en groene segmenten verdeeld wordt. De mannetjes hebben een dubbele penis of hemipenis, die ook bij sommige slangen en andere hagedissen gevonden wordt. De twee penissen worden afwisselend gebruikt, en bevatten een soort stekels of haken die dienen om het mannetje tijdens betrekkingen te verankeren. De reden dat deze soort ontdekt werd is vermoedelijk te wijten aan het feit dat zijn natuurlijke habitat ontbost wordt. Link: http://rsbl.royalsocietypublishing.org/

LAAT EEN REACTIE ACHTER