Gent zoekt artiesten

Dat Gent een gezellige stad is, daar moet al maar minder volk echt van overtuigd worden. Vooral omdat onze stad die uitstraling in de eerste plaats dankt aan de inzet van veel van haar inwoners. Sinds enkele jaren nemen steeds meer mensen zelf het initiatief in handen om het leven in hun straat of buurt een duw in de goede richting te geven: ontmoeting, samen eten, plezier en plannen maken en de anonimiteit van de stad wegwerken. Het aantal straatfeestjes neemt jaar na jaar gestaag toe. Het Gentse stadsbestuur is heel tevreden met die evolutie en wil de initiatiefnemers van al die informele feesten graag ondersteunen. Weliswaar zonder het initiatief over te nemen, want de stad wordt in de eerste plaats gemaakt door haar inwoners.

Een tweede vaststelling is dat Gent overloopt van creatief talent. Muzikanten en performers allerhande timmeren aan hun artistieke loopbaan of scheppen gewoon plezier in het optreden. Hoewel Gent de culturele stad bij uitstek is en goed voorzien is van cultuurhuizen, volstaat het aantal officiële speelplekken echter niet altijd om voldoende podia te bieden voor al dit talent. Met de actie 'Artiest zoekt feestneus' wil de Stad Gent dan ook twee vliegen in één klap slaan: informele straatinitiatieven en -feestjes een culturele duw in de rug geven én tegemoet komen aan de groeiende vraag naar speelplekken voor beginnend artistiek talent.

Het principe is eenvoudig. Bewoners met Feestneus ambities kunnen een aanvraag indienen voor een gratis kwaliteitsvol live optreden gedurende één uur. Ze kunnen daarbij de keuze maken uit heel diverse genres: folk, wereldmuziek, country, levenslied, fanfare, pop, rock, jazz, blues, hiphop, klassiek, presentatie, publieksopwarmers of presentatoren die het feest aan elkaar praten, entertainment, cabaret, kinderanimatie, circus, straattheater, dans, crooner, chanson, schlager. Voor elk soort feest of initiatief kan er een geschikte artiest of performer gevonden worden. De stad voorziet één groep of artiest per initiatief en zal binnen het beschikbare budget in de periode 1 augustus 2010 tot 30 juni 2011 een maximaal aantal initiatieven ondersteunen. Om het aanbod zo rijk en gevarieerd mogelijk te maken, lanceert de Stad Gent twee oproepcampagnes: vanaf 1 april 2010 één naar beginnend artistiek talent en een tweede oproep vanaf 1 juli 2010 naar alle Gentenaars die een straatfeestje willen organiseren.

De eerste oproep, gericht naar artiesten, loopt vanaf 1 april tot en met 31 mei. Beginnende artiesten kunnen een aanvraag indienen om deel te nemen aan een selectie. Een deskundige jury van artiesten, performers en organisatoren uit het gevestigde culturele veld stelt daaruit een lijst samen van kwalitatieve groepjes of artiesten. De jury beoordeelt de ingezonden geluids- of beeldfragmenten, ongeacht het genre, op hun artistieke kwaliteit en de geschiktheid voor het soort straat- of buurtfeestjes dat in Gent georganiseerd wordt. Daarom is de link die de artiesten zelf met Gent hebben ook van tel. Zij moeten voeling hebben met het sociaal leven van onze stad en bereid zijn om langs hun kunsten om dit Gentse sociaal leven verder te versterken. De actie voorziet per optreden van een soloartiest 150 euro, 250 euro voor groepen met vijf man op het podium en 350 euro voor groepen groter dan vijf optredende artiesten. Ze krijgen op die manier een podium, de kans op speelervaring en ze verrijken ongetwijfeld het samenleven in de stad zelf.

De campagne wordt zo breed mogelijk bekend gemaakt. Enkele korte YouTube filmpjes lichten de actie direct toe en zijn in een stijl opgemaakt die ze aantrekkelijk maakt om vlot te laten verspreiden via sociale netwerken als Facebook http://www.facebook.com/group.php?gid=109121219109893 , Netlog en YouTube http://www.youtube.com/watch?v=tZyNFflXquM

Op 1 juli worden de geselecteerde artiesten bekend gemaakt en start de lancering van de tweede campagne 'Artiest zoekt Feestneus', gericht naar organisatoren van feestjes. Vanaf dan kunnen de Gentenaars die een feest met hun buren organiseren een aanvraag doen voor een gratis optreden. De Stad Gent zorgt dat de artiesten een gepaste vergoeding krijgen en afhankelijk van de vraag kunnen die dan optreden op de feestjes tussen 1 augustus 2010 en 30 juni 2011. De Stad Gent richt zich enkel op kleinschalige buurtfeestjes die openbaar zijn en dus toegankelijk voor iedere buurtbewoner. Feesten die georganiseerd worden door overheidsorganisaties of commerciële initiatieven komen niet in aanmerking. De artiestenlijst wordt echter breder verspreid zodat ook andere initiatieven of zelfs niet-Gentenaars een beroep kunnen doen op deze performers, maar dan wel tegen hun eigen voorwaarden.

Alle info over 'Feestneus zoekt artiest', inclusief het inschrijvingsformulier, is te vinden op www.gent.be/feestneus of bij de Dienst Kunsten, Veldstraat 82 te Gent. Tel.: 09 269 84 80, fax: 09 269 84 99, email dienst.kunsten@gent.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here