Eerste woning Gents project Stedelijke Woonkavels in opbouw

Door de voortdurende stijging van de vastgoedprijzen en het nijpende gebrek aan geschikte bouwpercelen is het voor modale gezinnen praktisch onmogelijk geworden een nieuw rijhuis te bouwen in de stad. Het Gentse Stadsontwikkelingsbedrijf heeft zich daarom tot doel gesteld elk jaar een aantal betaalbare woonkavels aan te bieden. Daar kunnen nieuwe woningen gebouwd worden die aan de eisen van het hedendaagse jonge gezin beantwoorden. In 2008 ging het project Stedelijke woonkavels van start met de steun van het programma huisvesting Federaal Grootstedenbeleid. Door dit project moet verkrotting afremmen en het bouwen geherwaardeerd.

Ondertussen zijn de eerste tien percelen verkocht aan tien jonge gezinnen. Die gezinnen zijn aan de slag gegaan met de ontwerper van hun keuze, geselecteerd uit de pool van 10 architecten die een vakjury samenstelde. De gezinnen starten binnenkort met de bouw van hun nieuwe woning. Wouter Van Overwalle en Vanessa Van Boxem zijn het eerste echtpaar dat samen met zijn architect URA uit Brussel effectief van start gaat met de bouw van zijn woning aan de Meulesteedsesteenweg. Ze verwachten dit najaar hun intrek te nemen in hun nieuwe woning.

Het Gentse Stadsontwikkelingsbedrijf ging met dit project een echte stadskanker te lijf. Zeven krotten gingen tegen de vlakte. In de plaats kwamen vier ruime woonkavels en zeven garages. Daarbij kregen de achterliggende woningen nog een stukje tuin bij. Kiki Verbeeck van architectenbureau URA: "Voor dit project werd een woning geconcipieerd die bestaat uit een opeenvolging van kamers. De totale lengte en breedte zijn zichbaar vanuit elke kamer, wat de ruimtelijke beleving vergroot. Door een aantal niveauverschillen te introduceren krijgt iedere ruimte zijn identiteit. Door de keuken, die vooraan ligt, te verhogen is er geen inkijk van de straatkant. Maar het zicht op de straat verhoogt wel het sociaal contact. De eetplaats krijgt natuurlijk licht via een introverte lichtkoer. En de ervaring van de leefruimte wordt versterkt door de tuin die een ommuurde patio wordt.

Wouter en Vanessa zijn heel enthousiast: "Tot op heden wonen we in de Molenaarsstraat, in een best gezellig huisje en in een best gezellige buurt. Maar we zagen het niet zitten om een woning te kopen en te verbouwen: de kosten lopen gewoon te hoog op". Het koppel is vooral blij dat ze binnenkort een ruime, comfortabele en vooral energiezuinige woning zullen betrekken waar ook plaats is voor een tuintje en een garage. Van belang is ook dat ze binnenkort vlakbij hun werk en de school van hun zoon zullen wonen. Werk, school en centrum stad zijn vlot bereikbaar met fiets en tegen een betaalbare prijs. Volgens Wouter is dit hun droomhuis. Ze krijgen in elk geval een actieve blogger als buur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here