Nieuwe geluidsschermen langs de E40 in Drongen

Op 29 maart start het Agentschap Wegen en Verkeer met de plaatsing van 1 km geluidsschermen langs de E40 in Drongen. De schermen zullen het verkeerslawaai dempen voor de woonzones nabij de op- en afrit van Gent-West. De werkzaamheden zullen duren tot halverwege mei en kosten 2,25 miljoen euro. Het geluidsniveau in enkele straten (Brouwerijstraat, Keuze) van Gent-West, gelegen langs de E40, behoort tot één van de hoogste in Vlaanderen (80 decibel). Dankzij schermen van 4 meter hoog zal het geluidsniveau in die gebieden dalen met 10 decibel. Vlak achter het geluidsscherm wordt dit ervaren als ongeveer een halvering van het lawaai. Het eerste geluidsscherm komt aan de kant van de Brouwerijstraat (richting Brussel) en wordt 610 meter lang. Dit geluidsscherm zal een verschil maken voor 62 woningen met 154 bewoners. Het tweede geluidsscherm komt aan de kant van de Keuze (richting Oostende) en wordt 395 meter lang. 131 mensen in 51 woningen krijgen door dit geluidsscherm bescherming tegen verkeerslawaai.

De financiering van de geluidsschermen gebeurt volgens een vaste verdeelsleutel. Hoe hoger het geluidsniveau, hoe groter het aandeel van het Agentschap Wegen en Verkeer. Als het geluid in woongebieden vlakbij de snelweg meer dan 80 decibel bedraagt, dan betaalt het agentschap de geluidsschermen volledig. De totale kostprijs van de geluidsschermen in Drongen bedraagt 2,25 miljoen euro. De Stad Gent neemt 118.000 euro van de totale kostprijs voor zijn rekening.

De uitvoering start op 29 maart 2010 en zal tot halverwege mei duren. De verkeerssituatie ter hoogte van de op- en afritten van en naar Drongen wijzigt gedurende de werkzaamheden:

Van 29 maart tot einde werkzaamheden: de afrit Drongen in de richting van Oostende en de oprit naar de E40 in de richting van Brussel gaan dicht voor alle verkeer. Oprijden naar de E40 kan door de R4 en daarna het complex in Sint-Denijs-Westrem te nemen. Omgekeerd kan verkeer met bestemming Drongen afrijden aan complex Sint-Denijs-Westrem, vervolgens de R4 nemen en afrijden naar de Deinsesteenweg (N466). De oprit naar de E40 richting Oostende en de afrit naar Drongen in de richting van Brussel blijven wel de hele duur van de werkzaamheden open.

Van 6 april tot 18 april: De rechterrijstrook van de E40 wordt in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Dit zal hinder veroorzaken voor het verkeer op de E40.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here