Illustrator Carll Cneut op de shortlist van de Hans Christian Andersen Award

Uit een selectie van 55 internationale kandidaten (uit 32 landen) koos het International Board on Books for Young People (IBBY) vijf auteurs en vijf illustratoren die kans maken op de prestigieuze Hans Christian Andersen Award. Deze prijs wordt beschouwd als de belangrijkste internationale prijs voor kinderliteratuur en bekroont het volledige werk van een auteur en een illustrator. De Belgische Carll Cneut is een van de vijf genomineerde illustratoren die kans maken om op 23 maart 2010 op de Kinderboekenbeurs in Bologna deze prijs in ontvangst te mogen nemen. Eerdere prijswinnaars zijn onder meer de Nederlanders Annie M.G. Schmidt en Max Velthuijs. Een Belg heeft deze prijs nog niet gewonnen. In de tienkoppige jury zetelt de Vlaamse docente en recensente Annemie Leysen.

Carll Cneut (°1969) groeide op in Wervik maar woont ondertussen al heel wat jaren in Gent. Hij studeerde er grafische vormgeving. Sinds 1996 illustreert Carll kinder- en jeugdboeken. Daarnaast doceert hij Illustratie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent.
Zijn werk wordt in binnen- en buitenland erg gewaardeerd, getuige daarvan zijn de meer dan 100 vertalingen en de talloze bekroningen. Carll is o.m. bekroond met de Gouden Uil Jeugdliteratuur, de Woutertje Pieterse Prijs, twee Boekenpauwen, één Zilveren Penseel en twee Gouden Plaques. Ook voor de prestigieuze Original Art tentoonstelling in New York werd hij al twee keer geselecteerd. Zijn recentste prentenboek, Het geheim van de keel van de nachtegaal, werd maar liefst zeven keer bekroond. Van het boek zijn in negen talen al 45.000 exemplaren verkocht.

Meer over Carll Cneut in Gent
Meer over het werk van Carll Cneut

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here