Nationale sterrenkijkdagen in Vichte.

We zitten weer in de mooiste periode van het jaar waarin de stand van de aarde ons toelaat de sterrenhemel vroeg in de avond te bewonderen. We willen dan ook de vele kijklustigen opnieuw de kans geven om doorheen onze telescopen enkele gekende en minder gekende objecten beter te leren kennen. Het blijft weliswaar erg moeilijk een donkere locatie te vinden die goed bereikbaar is en toch voldoende donkere hemel biedt in het zuiden wat waarnemen gemakkelijker maakt. Deze plaats bestaat echter nog steeds en is zeker niet ver weg: Gemeenteschool Vichte 19 en 20 maart 2010

De donkere hemel laat toe een uitgebreide initiatie te geven in de vele sterrenbeelden. Onze manier van navigeren aanleren doorheen de duizenden sterretjes om zo andere objecten zoals naburige melkwegstelsels terug te vinden. Deze initiatie zal op geregelde intervallen tijdens de twee avonden plaatsvinden. Venus, de Avondster, is net terug van achter de zon en is in het westen laag geplaatst om in de vroege avond te worden waargenomen. Deze erg heldere planeet wordt dikwijls verward met een ster. Een uitgelezen kans om kort na zonsondergang het verschil tussen ster en planeet zelf te aanschouwen. Mars, de rode planeet, is de ganse avond te zien. Een moeilijke waarneming die ieders zintuigen zal prikkelen en Uw grootste aandacht zal vragen om de details op het planeetoppervlak waar te nemen. Saturnus, de geringde planeet, staat tegen middernacht hoog aan de hemel in het sterrenbeeld Maagd. Hier zullen we minstens 7 maantjes zien (in totaal 35) die om de planeet draaien, evenals de prominent aanwezige ring met verschillende details en opmerkelijke kleuren. De grootste wolkenvelden op de planeet zijn mooi zichtbaar evenals de verscheidenheid in kleuren van de wolkenbanden en poolgebieden. De Maan staat in het westen al laag en in de buurt van de sterrengroep de pleiaden wat een unieke indruk zal nalaten in de vroege avond.

Een passage van verschillende satellieten en meteoren zullen tijdens de loop van de avond regelmatig zichtbaar zijn. Verder zullen we van de gelegenheid gebruik maken om onze dichtste extragalactische buren van naderbij te aanschouwen. Het sterrenbeeld Grote Beer staat hoog en zal ideaal zichtbaar zijn. Andere sterrenbeelden samen met sterrenstelsels en nevels worden ook getoond in combinatie met de andere astronomische verschijnselen zoals een paar sporadische meteoren (beperkt aantal vallende sterren). Tevens kunnen we nog kennis maken met de wintersterrenbeelden. Het sterrenbeeld Orion met zijn fantastische Orion nevel zal nog steeds te zien zijn, wat een onuitwisbare impressie nalaat in het geheugen van alle bezoekers.

Een ruim telescopenpark zoals een 20 cm Dobson zelfbouwtelescoop, twee 23,5 cm Schmidt-cassegrains, een 20 cm zelfbouw Kutter planetentelescoop 15 cm computergestuurde dobson, 10 en 15 cm refractoren, diverse binoculairs en nog tal van andere staan permanent opgesteld om de bezoekers van onze kosmische buren te laten genieten. Samen met deze kijkers staan een 15 tal toegewijde amateurs iedereen graag te woord voor allerhande deskundige uitleg naast de ruimere initiatie die publiekelijk met geluidsinstallatie wordt gegeven, zodat iedereen aan zijn trekken komt. Er worden ook live projecties gedaan van de iets moeilijker objecten. Wie het buitenprogramma heeft doorlopen, of wie zich wenst op te warmen, kan binnen verpozen en contact nemen met de leden. De meest uiteenlopende vragen komen er aan bod en worden door de leden vakkundig beantwoord Verschillende onderwerpen zijn doorlopend en vrij te bezoeken. Het vervangprogramma wordt ook bij goed weer verzorgd en is zeker zo interessant als het waarnemen zelf. Slecht weer is dus zeker geen excuus om dit evenement te missen.

Praktisch: E17 afrit Deerlijk richting Vichte-Ronse-Oudenaarde – Rode lichten "Belgiek" voorbij – Volgende rode lichten (ongeveer 3 minuten) in Vichte centrum naar rechts 250 meter na voetgangersoversteekplaats met gele knipperlichten naar rechts (brandweer en gemeenteschool) – Ruime parkingmogelijkheden aanwezig aan de overzijde van de straat. Link: www.astrolab.be/avk/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here