Na zware aardbeving nu ook tsunami in Chili.

Het Zuid-Amerikaanse Chili is zaterdag vroeg in de ochtend door een zware aardbeving getroffen, de beving had een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag 91 kilometer ten noorden van Conception, op één na de grootste stad in het land. De beving zou ook gevoeld zijn in de hoofdstad Santiago op 317 km afstand. Het gaat om de zwaarste aardbeving sinds 1980. De elektriciteit is op verschillende plaatsen uitgevallen en een aantal gebouwen, waaronder hospitalen, zouden ingestort zijn. Ondertussen werden een aantal zware naschokken geregistreerd, wat het gevaar op instorten verhoogd.

Een tsunami heeft de kust van Chili ondertussen bereikt, de golf zou een hoogte van 4 meter gehad hebben. Talcahuano (200.000 inwoners) kreeg een golf van minstens vier meter over zich heen en is naar alle waarschijnlijkheid weggevaagd. Valparaíso, de grootste havenstad van Chili (300.000 inwoners), kreeg een vloedgolf van 3 meter te verwerken. Volgens aftredend Chileense presidente Michelle Bachelet zijn al minstens 78 slachtoffers gevallen. Het worden er wellicht tienduizenden. De schade wordt pas bij daglicht geleidelijk aan duidelijk. Ook in Peru, Ecuador, Colombia, Antarctica, Panama en Costa Rica werd een tsunami alarm afgekondigd. "Een aardschok met deze kracht kan een destructieve tsunami veroorzaken die de kustlijn in de regio binnen enkele minuten of uren kan bereiken", luidt het bij het Amerikaans Geologisch Instituut. Tsunami's worden groter naarmate ze het diepwater verlaten en de kust naderen. Bij de tsunamiramp van 2004 in Zuidoost-Azië bereikte de vloedgolf bij impact op de kust hoogtes tot 25 meter en meer.

Het is niet de eerste keer dat Chili door een aardbeving getroffen wordt. In 1960 was er een beving met een kracht van 9,5 op de schaal van Richter. Bij die beving werd de stad Valdivia vernietigd met 1655 doden tot gevolg. Bovendien veroorzaakte de schok een tsunami die de Paaseilanden, Japan, Hawaï en de Filipijnen bereikte.

Er verblijven een duizendtal landgenoten in Chili. Wie ongerust is over familie of verwanten in Chili kan terecht op het nummer 02/501 40 00. Franstaligen kunnen terecht op het nummer 02/501 40 01

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here