Computersimulaties spiegelen de werkelijkheid

In het Pand, het congrescentrum van de UGent, loopt vanaf 25 februari de tentoonstelling 'An exploration of another dimension' met computersimulaties van de hand van kunstenaar Philip Van Loocke. De werken in deze tentoonstelling houden de werkelijkheid een spiegel voor. De kunstenaar vertrekt van concrete registraties van een aantal architecturale beelden die deel uitmaken van ons cultureel erfgoed. Van daaruit gaat de kunstenaar door middel van computersimulaties op zoek naar een diepere, of liever verdere betekenis van het architecturale beeld in kwestie. De computermodellen leiden het oorspronkelijke beeld doorheen hogere, niet-Euclidische dimensies.

De ene keer leidt dat tot een fragmentering van het vertrekbeeld, resulterend in verschillende perspectieven die door en over elkaar schuiven en buigen. Op een ander moment concretiseert de rekenkundige bewerking zich tot een fractale reorganisatie van het vertrekbeeld, een niet aflatende spiegeling waarbij het oorspronkelijke beeld zich nog slechts als een schim of een spoor op de achtergrond laat voelen. De composities die het gevolg zijn voegen betekenis toe aan de afgebeelde werkelijkheid. De bijkomende betekenis kan mythisch zijn, of horen bij de connotatie die een plaats heeft voor de kunstenaar.

Kleur speelt bij deze artistieke verkenning een bijzondere rol. De computersimulaties bepalen hoe solarizatiegolven doorheen het beeld bewegen. De kunstenaar werkt met kleurcoherentie en kleurspanning om het thema te accentueren dat in een werk vervat is.

Locatie: Het Pand, Zuidergang, Onderbergen 1, 9000 Gent. Toegang via de zijdeur (Palfijnmuseum). Vernissage op woensdag 24 februari om 18u.
Praktisch: de tentoonstelling loopt van 25 tot en met 2 april en is te bezichtigen op dinsdag en donderdag van 15 tot 20 uur en op woensdag en vrijdag van 12 tot 17 uur. Op afspraak: info@philipvanloocke-art.eu

LAAT EEN REACTIE ACHTER