Gentse Halfvastenfoor start met spectaculaire attracties

Van zaterdag 6 tot en met zondag 28 maart is de Halfvastenfoor op het Gentse Sint-Pietersplein opnieuw het Mekka voor studenten, smulpapen en gezinnen op uitstap. Wie graag rondjes draait op zestig meterhoogte kan plaats nemen in de Stratosphere. Dat spectaculaire reuzenrad staat voor de eerste keer in Gent. De Stratosphere komt uit Nederland en staat voor de eerste keer in Gent. De primeur was oorspronkelijk voorzien in 2009 maar het reuzenrad raakte niet tijdig klaar, daardoor ging de primeur naar Antwerpen. Eenmaal met de voeten terug op de grond ontdekt de bezoeker nog 107 andere attracties. Ook de spectaculaire attracties Polyp, Wild Mouse en Take-off zijn na een jaartje afwezigheid opnieuw van de partij. Uiteraard zijn de visspelletjes, schietkramen en snoepkramen er ook nog altijd. De kermis telt dit jaar in totaal 108 attracties.

Schepen Mathias De Clercq opent de Halfvastenfoor officieel op zaterdag 6 om 17 uur, vergezeld van de Studentenfanfare Ghendt. Daarna volgt een rondgang van de Belleman. Ook dit jaar loopt er een samenwerking met Radio 2 en is er een wedstrijd voor de luisteraars. Twintig gezinnen kunnen een VIP ontvangst en waardebonnen van 120 euro voor attracties winnen. De Halfvastenfoor zal ook gepromoot worden met affiches, lichtkranten, op AVS, op bussen in de hele stad en op 200.000 broodzakken van de Gentse bakkers. Nieuw dit jaar is een ballonnenactie: op drie markten krijgen 1.500 kinderen een ballon. De markten zijn te vinden op het Edmond van Beverenplein (zondag 28 februari), de Vrijdagmarkt (vrijdag 5 maart) en het Ledebergplein (zondag 7 maart), dit van 10 tot 12 uur.

Ook dit jaar is er goed nieuws voor de studenten: op donderdag 25 maart kunnen zij genieten van een speciale korting. Een studentenkaart geeft die dag recht op minimaal 30 % korting. Deze actie zal onder meer worden bekendgemaakt met flyers in de cafés in de Overpoortstraat, in hogescholen en de universiteit. Op de achterkant staat een preventieboodschap tegen het vandalisme op de kermis. En net als elk jaar geven de foorkramers op de laatste zondag kortingen of verlaagde prijzen aan iedereen. De parking op het Sint-Pietersplein blijft de klok rond bereikbaar en kost slechts 2,5 euro per dag.

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de Halfvastenfoor, kan deelnemen aan foorwandelingen van de Gentse Gidsenbond. De wandelingen vinden plaats op de eerste en de laatste dag van de kermis en zijn op aanvraag. De prijs bedraagt 10 euro. Reserveren kan alleen 's morgens op het nummer 09 233 07 72.

De woonwagens staan opnieuw aan de Watersportbaan vanaf vrijdag 26 februari. Men begint dit jaar pas met de attracties op te bouwen op het kermisterrein vanaf zondag 28 februari. Vroeger kan niet wegens de Omloop Het Nieuwsblad .

De kermis is open van zaterdag 6 maart tot en met zondag 28 maart 2010. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 18 tot 22.30 uur. De kinderattracties openen in de week om 16 uur. Op woensdag en zondag van 14 tot 22.30 uur en op zaterdag van 14 uur tot middernacht. De kinderattracties blijven in het weekend open tot 20 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER