Vijf jaar cel voor oplichter vakantiehuisjes

De rechtbank in Groningen heeft Marcel B, de 41-jarige eigenaar van de website villaspanjehuren.nl veroordeeld tot vijf jaar celstraf. De man heeft vorig jaar honderden vakantiegangers opgelicht. Vaak betrof het gezinnen die met een gerust gemoed op vakantie vertrokken, sommigen betaalden tot 1.000 euro voorschot voor hun vakantiedroom. Aangekomen ter plaatse bleek hun droomvilla helemaal niet te bestaan. Nadat de politie via de media een waarschuwing had verspreid en melding had gemaakt van de oplichting, kwamen steeds meer benadeelden zich melden bij de speurders.

Na een intensief onderzoek van ruim drie maanden viel de politie binnen in het bedrijfspand. Daar werd de aanwezige administratie en een computer in beslag genomen en een 47-jarige man uit Arnhem aangehouden. Eerst dacht men dat Marcel B in Azië ondergedoken was. Via contacten van de verdachte werd echter vastgesteld dat hij in de omgeving van Alicante verbleef. Toen bleek dat zijn contact voor een bezoek naar Spanje was vertrokken, werd de Spaanse politie gealarmeerd. Die rekende de man in op een adres in Guardemar.
Het Openbaar Ministerie eiste vier jaar voor oplichting en witwassen. Marcel B verhuurde in juli vorig jaar aan tenminste 548 Nederlandse en Belgische vakantiegangers niet bestaande vakantiehuizen in Frankrijk en Spanje. Dat bracht hem ruim een half miljoen euro op. Volgens de rechter heeft B. op gewiekste en doordachte wijze vele honderden vakantiegangers opgelicht. Van het buitgemaakte geld heeft hij een aantal maanden in luxe geleefd. Een groot deel is nog niet teruggevonden, omdat hij het geld heeft verborgen. B. verklaarde tijdens de zitting de zwendel te zijn begonnen omdat hij diep in de schulden zat: "Zo ben ik een tijdje van mijn schuldeisers af. Een tijdje in de cel zitten is nog zo erg niet".

De rechter meent dat de geëiste straf te laag is, vooral omdat Marcel B geen greintje berouw toont en zich niet bekommert om de gevolgen van zijn zwendel. De aanklager verklaarde dat het OM van plan is een ontnemingsprocedure te beginnen om het voordeel dat Marcel B. met de zwendel heeft verkregen, af te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here