Nederlandse topdesigners in jury 23e editie HEMA ontwerpwedstrijd

De inschrijvingstermijn voor de deelnemers aan de 23ste editie van de HEMA ontwerpwedstrijd is verstreken. Ruim 900 studenten hebben zich aangemeld. Tijdens de jurering zal een aantal bekende Nederlandse topontwerpers hun mening over de inzendingen geven. De inzendingen worden onder andere beoordeeld door Elsien Gringhuis, booming Dutch design talent, voormalig deelneemster én winnaar van de HEMA ontwerpwedstrijd in 2008, Frederik van Heereveld, vele malen gelouterd in de wereld van design vanwege zijn vernieuwende en spraakmakende ontwerpen en Peter van der Veer, bekend door zijn ontwerpen die altijd verrassen. Naast deze topontwerpers is Christine Boland gevraagd zitting te nemen in de jury. Christine is ruim twintig jaar actief als trendanalist en consultant voor de mode-, media- en retailwereld. Ook een aantal experts van HEMA maakt deel uit van de jury, waaronder categoriemanagers Trudy Satink en Suzanne Vredevoort. De jury wordt voorgezeten door Sabien Duetz, design- en conceptmanager van HEMA.

Ruim 800 Nederlandse studenten en bijna 100 Belgische studenten mode- en productvormgeving nemen deel aan de 23e editie van de HEMA ontwerpwedstrijd. Het zijn studenten van verschillende opleidingen als de TU Delft , de Hogeschool voor Wetenschap & Kunst in Gent, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Design Academie Eindhoven. Zij gaan de uitdaging aan om een echt HEMA product te ontwerpen waarmee zij het voor mensen leuker en makkelijker maken eropuit te gaan. Studenten kunnen tot 15 april 2010 hun eigen ontwerp insturen voor het assortiment van HEMA. De winnaars worden in juni bekend gemaakt.

De HEMA ontwerpwedstrijd bestaat al meer dan 25 jaar en is gestart om studenten van ontwerpopleidingen de kans te geven ervaring op te doen met een praktijkopdracht. De HEMA ontwerpwedstrijd is inmiddels uitgegroeid tot een prestigieuze competitie en maakt vaak deel uit van het onderwijsprogramma. Naast de publiciteit voor de winnaars kijkt HEMA altijd naar de mogelijkheid om een of meerder inzendingen in productie ten nemen en te verkopen in een van de ruim 500 filialen in binnen- en buitenland. Bij de beoordeling van de inzendingen wordt niet alleen gekeken of het ontwerp van een bijzondere eenvoud is, maar ook of deze begrijpelijk, eigenzinnig en actueel is. Ook het duurzaamheidaspect telt: is een product sterk, gaat het lang mee en is het gemaakt van materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Bekende voorbeelden van succesvolle artikelen zijn de beroemde fluitketel Le Lapin (1989), de Tast Toe (2007) en de regenjas 'elke dag weer' (2008). Een uitgebreide omschrijving van de opdracht plus nog veel meer aanvullende informatie is te vinden via: www.hema.nl/ontwerpwedstrijd.
Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER