LOD brengt 'De duivel beduveld'

De duivel beduveld is de Nederlandstalige bewerking van het eerste tableau van drie van Le diable abandonné van Patrick Corillon. De muziek voor De duivel beduveld werd speciaal gecomponeerd voor de Nederlandstalige versie door LOD componist Thomas Smetryns en wordt live vertolkt door pianiste Heleen Van Haegenborgh.

De zoon van een poppenspeler weigert het theater over te nemen. Poppen laten praten interesseert hem niet, hij wil de mensen rechtstreeks toespreken. Maar helaas: hij is wel van goede wil, maar het ontbreekt hem aan woorden. In zijn wanhoop laat hij zich verleiden door de duivel en zijn boek, waarin alle woorden die men schrijft voor waar en oprecht verklaard worden. Gesterkt door zijn pact met de duivel trekt de zoon de wijde wereld in.

De man achter de schermen, Patrick Corillon zelf, manipuleert geen poppen maar woorden. Hij vertelt en verbeeldt het verhaal via doeken afgewisseld met overheadprojecties waarop woorden staan geschreven in een expressieve, iconische typografie. Vlagjes verschijnen, bordjes worden ter verduidelijking van een woord op het doek gestoken, letters bevestigd aan ijzerdraadjes vormen woorden of worden tot anagrammen verbouwd. Zo leidt de zoektocht naar de juiste woorden tot een dwaaltocht doorheen een ruisend en zingend woud. De letters vergroeien tot een woud, wortelen als bomen, kwetteren en fladderen als vogels.

De muziek van LOD componist Thomas Smetryns schept sferen en gaat in dialoog met zowel verteller als poppenkast. Stiltes scheppen voor Patrick Corillon een poëtische ruimte, waarbinnen betekenissen en beelden kunnen woekeren. Eenzelfde functie vervullen de muzikale interventies in De duivel beduveld: ze maken de stilte van de verteller tastbaar en het zwijgende spreken van de poppenkast des te pregnanter.

Van 17 tot en met 20 februari, telkens om 20 uur in de LOD studio, Bijlokekaai 3 te Gent. Daarna op tournee in Vlaanderen. Prijzen: 12,00

LAAT EEN REACTIE ACHTER