Wie geeft het beeld van Sofie Muller een thuis?

De wedstrijd 'Een thuis voor een Beeld' is aan zijn zestiende editie toe. Deze unieke samenwerking tussen de provincie Oost-Vlaanderen en Radio 2 wil op termijn elke Oost-Vlaamse gemeente de kans geven om een waardevol beeld van een hedendaagse kunstenaar een thuis te geven. De strijd gaat dit jaar om het beeld ' Leap of Faith' van Sofie Muller . Het beeld stelt een paar meisjesbenen voor op een driedimensionaal hinkelspel met 7 vlakken. De sokkel wordt uitgevoerd in beton, het is de bedoeling dat men er ook rustig op kan gaan zitten. Het beeld zelf bestaat uit gepatineerd brons.

Van de deelnemende gemeenten wordt verwacht dat ze voor het beeld de beste plaats vinden en deze keuze met ijzersterke argumenten verdedigen. Gemeenten die zich vóór 16 april inschrijven mogen op 20 of 21 mei op het bezoek van een deskundige jury verwachten. Die selecteert de drie sites die doorgaan naar de tweede ronde. Die kandidaten mogen zich tijdens de middaguitzending van 21, 22 of 23 juni verdedigen. Vertegenwoordigers van de drie gemeenten vertellen waarom het beeld precies op de gekozen plek moet komen. Elke finalist wordt begeleid door een coach van Radio 2.

Op 24 juni vindt de eindjurering plaats en tijdens een rechtstreekse radio-uitzending van 12 tot 13 uur wordt de winnaar bekend gemaakt. Vanaf 23 juni kan iedereen meestemmen door een SMS te versturen. De gemeente met het meeste aantal voorkeurstemmen ontvangt het beeld van Sofie Muller. Onder de stemmers wordt een multimediabon van 500 euro verloot. De winnende gemeente krijgt het beeld in permanente bruikleen en mag het beeld plaatsen op de gekozen plek. In de loop van de maand september wordt dat beeld geplaatst tijdens een feestelijke inhuldiging.

Kunstenares Sofie Muller over haar beeld: "Mijn ontwerp bestaat uit een sculptuur die inspeelt op de noden van de publieke ruimte. Voor de rijpere generatie roept het jeugdherinneringen op. Voor jongeren is het een appèl tot het spel. Het lijkt verdwenen uit de ruimte die we delen, maar ongetwijfeld verdient het hinkelspel terug een plaats in de publieke ruimte. Mijn moeder en grootmoeder tekenden het hinkelspel op straat. Er waren toen nog weinig auto's en de straat was van iedereen. Ik pleit er dan ook voor om het spel weer zijn plaats te geven in de publieke ruimte".

Sofie Muller stelt twee schaalmodellen tentoon van de sculptuur 'Leap of Faith' in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Vrouwebroersstraat te Gent. Daarnaast worden er ook tekeningen en grondplannen van kathedralen, waaronder de Sint-Baafskathedraal getoond. Volgens Sofie Muller is er een verband tussen het grondplan van de kathedraal en de grondtekening van een hinkelspel. De tentoonstelling loopt parallel met de tentoonstelling http://www.oost-vlaanderen.be/public/cultuur_vrijetijd/cultuur/caermersklooster/lijn3/index.cfm Lijn 3 in het Caermersklooster, die ook aan te bevelen is.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER