Dienst 100 rukt niet gratis uit

Wie gebruik maakt van de dienst 100 krijgt daarvoor een rekening. Voor het uitsturen van de mobiele urgentiegroep (MUG) mag aan de patiënt niets extra's worden aangerekend. De prestaties van de urgentiearts die met de MUG ter plaatse komt, mogen wel door het ziekenhuis worden gefactureerd. Zo meldt het Christelijk Ziekenfonds in zijn nieuwsbrief.

1. Dienst 100.

Wie de dienst 100 belt en met een ambulance naar het ziekenhuis wordt overgebracht, doet een beroep op dringend ziekenvervoer. De kosten die de ambulancedienst daarvoor mag aanrekenen, zijn wettelijk bepaald. Voor de eerste tien kilometer is dat een forfaitair bedrag van 50,07 euro, ook al is de rit minder lang. Vanaf de elfde tot en met de twintigste kilometer wordt 4,96 euro per kilometer aangerekend, vanaf de eenentwintigste kilometer 3,72 euro per kilometer.

2. MUG.

Op vraag van de dienst 100 kan de MUG worden uitgestuurd. Deze brengt artsen en verpleegkundigen tot bij personen van wie de gezondheidstoestand een levensbedreigend karakter vertoont. Voor het uitsturen van de MUG op zich mogen aan de patiënt geen kilometervergoeding of andere kosten worden aangerekend.

De prestaties van de urgentiearts die met de MUG ter plaatse komt, staan wel op de ziekenhuisfactuur. Voor het installeren van en toezicht houden op een beademingstoestel of een toestel voor hartbewaking bijvoorbeeld, bedraagt het honorarium 95,60 euro. Dit bedrag wordt volledig vergoed door de ziekteverzekering. Ook andere technische prestaties kunnen worden aangerekend. Sommige zijn volledig ten laste van het ziekenfonds, voor andere werd een klein persoonlijk aandeel vastgelegd.

3. Helikopter

Als er een helikopter wordt ingezet vanuit de dienst 100, gelden de tarieven van het dringende ziekenvervoer. Een helikopter kan ook functioneren als MUG. Dan gelden de regels van de MUG en mag hiervoor bijgevolg niets worden aangerekend aan de patiënt.

Doe altijd navraag bij je eigen ziekenfonds hoeveel de eventuele tussenkomst van het dringend ziekenvervoer bedraagt.

www.cm.be in samenwerking met www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here