Gay Pride Parade, een visueel spektakel

De jaarlijkse Gay Pride Parade is vandaag voor de tiende keer door de hoofdstad getrokken. Alles is begonnen op 28 juni 1969 toen de bezoekers van de Stonewall Inn, een bar in New York, moegetergd door de aanhoudende vernederende politierazzia's, de agenten insloten en gijzelden. De volgende dagen kwamen homo's en lesbiennes uit de buurt van Christopher Street op straat met de slogans 'Gay Power!' en 'Gay Rights now!'.

Er ontstonden talrijke holebi-groepen die nauwelijks een maand later duizenden mensen op de been brachten om te demonstreren.

Vandaag vierden ze 10 jaar BLGP in Brussel, met een fantastisch feest-programma. De Pride is een coming-out evenement voor vele duizenden holebi's (en hetero's) met een feestelijk, politiek en cultureel karakter. De 'Belgian Lesbian & Gay Pride' (BLGP) stelt zich pluralistisch op, zowel op levensbeschouwelijk en politiek vlak als op het vlak van levensstijlen. Alle uitingen van homo of lesbisch zijn moeten zich naast elkaar kunnen manifesteren. Samen vormen ze een grote kracht!

Vanmiddag zijn ze door de straten van Brussel getrokken. Er waren zo'n 15.000 deelnemers. Het was vooral een visueel spektakel, met bijna 50 praalwagens. Maar de holebi's hadden ook een maatschappelijke boodschap: ze vroegen dit jaar aandacht voor ouderschap en adoptie.

Het samen krijgen, adopteren en opvoeden van kinderen door holebiparen moet bij wet worden erkend. Naast de gezamenlijke adoptie, moet ook de co-ouderadoptie mogelijk worden, bijvoorbeeld voor de meemoeder die met haar partner een kind kreeg via kunstmatige inseminatie. Kinderen die opgroeien in een holebigezin hebben recht op twee juridische ouders.

Voor kinderen die opgroeien in holebigezinnen en die niet geadopteerd kunnen worden, bijvoorbeeld omdat het kind reeds twee ouders heeft, moet er een juridische omkadering komen van de band tussen kind en zorgouder (onder meer betreffende erfrecht, onderhoud, zorg en vertegenwoordiging) zodat de band tussen kind en zorgouder versterkt kan worden, zonder dat evenwel de band met de oorspronkelijke ouders wordt verbroken.

Meer weten, surf even naar http://www.blgp.be/nl/eisen.php

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here