Waar gaan we schaatsen?

Met een Siberische koudegolf in aantocht is de vraag waar we de komende dagen kunnen schaatsen. Tenzij we ons op glad ijs begeven, maar dat kan tegenvallen. Zo rukte de Gentse brandweer nog uit voor een man die op een vijver in Gavere door het ijs zakte. In Wevelgem werd een vrouw door een politiepatrouille gered nadat ze in een gracht door het ijs zakt. Veel factoren maken dat ijs erg verraderlijk is. De diepte van de waterplas, stroming die verhinderd dat het ijs aandikt, een dikke sneeuwlaag die het ijs afdekt of langdurige blootstelling aan het zonlicht. Al met al genoeg reden om zich niet zo maar op het ijs op het ijs te begeven.

In Gent luidt men de alarmbel: het ijs is bijlange nog niet dik genoeg. Op de Blaarmeersen is het amper 4 cm dik, nog ver van de vereiste 12 cm. Het ijs zal maximum 1 tot 2 cm per dag dikker worden, voor volgende week woensdag mag men op de Gentse Blaarmeersen zeker niet schaatsen. Wie dat toch doet zoekt beter ondiepe bevroren plassen op en men begeeft zich beter niet alleen op het ijs. De Gentse burgemeester is zeer strikt: eerst wordt het ijs gecontroleerd door de brandweer, pas dan zal de Stad Gent officieel toestemming verlenen.

Wie wil schaatsen zal het verderop moeten zoeken. Door de aanhoudende vorst heeft zich op de roeivijver van het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke een dikke laag ijs gevormd. Het lijkt erop dat het schaatsen zondag op een veilige manier zal kunnen toegelaten worden. Op zondag rond 10 uur wordt een laatste controle gedaan. Bedraagt de dikte dan 12 cm dan wordt het schaatsen daar toegestaan. Schaatsliefhebbers kunnen er dan op de roeivijver terecht voor 36 000m² schaatsplezier vanaf 10 uur en tot 17 uur. Schaatsen (of sleeën) wordt enkel toegelaten op de roeivijver en gebeurt op eigen verantwoordelijkheid.

Het is duidelijk dat heel wat mensen staan te popelen om zich op het ijs te begeven, en hier en daar mag het, zoals op de kleine vijvers van de Lilse Bergen en de Kerkvijver te Merchtem. Op andere plaatsen wordt een gedoogbeleid gevoerd, maar over het algemeen blijft het tot woensdag onveilig om zich op het ijs te begeven. Maar het is en blijft een mooie kans om in natuurgebieden de natuur eens van de andere kant te bekijken. Als men die natuurlijk niet onnodig verstoord en geen afval achter laat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here