Gewapend naar school is normaal

Eén op zes jongens is in Antwerpen ooit al eens gewapend naar school gekomen, bij de meisjes zou één op dertien ooit met een wapen op zak naar school zijn afgezakt. Messen en pepperspray zijn de meest geliefde verweerwapens die door humaniorastudenten in hun boekentas worden meegezeuld, maar ook zwaarder wapentuig is niet onbekend. Liefst 53 procent van de bevraagde Antwerpse scholieren tussen 14 en 17 bevestigde een medeleerling te kennen die een wapen draagt.

Uit een onderzoek in Nederland is gebleken dat Vijf procent van de leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs 'incidenteel of geregeld' met een wapen of een voorwerp dat als wapen kan dienen rondloopt, zoals een mes. Het Nederlandse ministerie van onderwijs bevestigde deze week de cijfers.

De onderzoekers ondervroegen 25.000 leerlingen over de eerste helft van het vorige schooljaar. Twee jaar ervoor constateerden zij een wapenbezit onder 7 procent van de leerlingen.

Als reden voor wapenbezit wordt vrees voor de eigen veiligheid opgegeven. Jongens lopen veel vaker met wapens dan meisjes. Bij de technische opleidingen loopt 10 procent met een wapen, bij de scholen op het gebied van welzijn en zorg 2 procent.

De bve-raad, de koepel voor het beroepsonderwijs, heeft een platform ingesteld dat het probleem moet aanpakken met betere mogelijkheden om agressie te melden en te bestrijden. Ook wordt er gedacht aan kluisjes en veiligheidspersoneel en aan bevordering van gedragsverandering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here