SMAK is op zoek naar naakte vrouwen

Het Gentse SMAK zoekt modellen die twee maal per week twee uur naakt op een soort bed zitten in een kuise houding voor het project Faux Jumeaux van kunstenaar Michel François. Deze keer is het een voorstel van Joël Benzakin, dat eind november van start gaat, waarbij werk wordt getoond van de Franse kunstenaar Bernard Basile. Hij liet zich inspireren op een schilderij van de Amerikaanse Pop kunstenaar Mel Ramos, en vormde een van diens schilderijen om tot een driedimensionale installatie met een naakte vrouw. Dit werk wordt tegenover een werk van Elaine Sturtevant geplaats, die een exacte replica maakte van het werk van Basile.

De kunstenaar en zijn assistente hadden graag komende maandag 23 november een casting gehouden in het SMAK, en dat om 14 uur. Het spreekt voor zich dat deze modellen financieel vergoed zullen worden voor de geleverde prestaties. De eigenlijke presentatiemomenten staan nog niet vast, en kunnen in samenspraak met de modellen vastgelegd worden. Hierbij zou één moment tijdens de week vallen en één moment tijdens het weekend. Interesse? Neem contact op met Thomas Caron, tel: +32 (0)9/2407654 of thomas.caron@gent.be

MEER INFO

Faux Jumeaux is een curatorieel project geïnitieerd door de kunstenaar Michel François. Hij kreeg anderhalf jaar lang carte blanche om het tentoonstellingsprogramma in twee identieke, spiegelende zalen te bepalen. Hij doopte het project Faux Jumeaux of valse tweelingen en nodigde vijftien personen uit om elk twee kunstwerken te kiezen die vormelijk of materieel heel sterk op elkaar lijken, maar die niettemin onafhankelijk van elkaar tot stand gekomen zijn. Welke inhoudelijke gelijkenissen of verschillen tussen de twee werken zullen aan het licht komen door ze 'gespiegeld' in de twee identieke zalen te presenteren? Maandelijks verandert de presentatie en licht de curator van dienst zijn of haar keuze toe in een lezing. Achteraf worden alle keuzes gebundeld en toegelicht in een publicatie. Faux Jumeaux is echter méér dan een presentatie van gelijkaardige werken die los van elkaar ontstaan zijn. Het is ook een uitnodiging tot debat, het project is nooit af. De ruimte in het museum dient als documentatieruimte voor het project. Hier vinden de lezingen en debatten plaats, hier hangen voorstellen van duo's die niet in de ruimtes zullen te zien zijn. Het staat het publiek ook vrij om valse tweelingen aan het project toe te voegen. Op die manier blijft de ruimte sporen dragen en blijven beelden en verwijzingen aanzwellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER