Liefhebber ontdekt onbekende Chaplin film op Ebay.

Verzamelaar Morace Park was op Ebay aan het afspeuren toen hij het onder 'Old Film' een oude blikken filmdoos zag. Hij was gecharmeerd door het oud stuk blik dat een goede 5 pond waard was. Hij kocht de film voor 5,5 pond, enkel voor het tinnen omhulsel, zonder te weten dat het om een ongekende Charlie Chaplin film ging. Morace Park was zelfs niet gehaast toen het pakje bij hem afgeleverd werd en liet het een tijdje onachtzaam rondslingeren. De film wordt nu geschat tussen de 3.000 en de 40.000 pond.

De film, 'Charlie Chaplin In Zepped' laat zien hoe Chaplin wegdroomt en een Zeppelin bombardement ziet. De voornaamste scène is als Chaplin wenste dat hij vanuit de Verenigde Staten terug kon keren naar England om zijn vaderland mee te verdedigen. Een van de verwijten was dat Chaplin niet genoeg deed om zijn Vaderland te verdedigen, achteraf bleek dat hij om medische redenen afgekeurd werd: hij was te klein en woog niet zwaar genoeg. Het filmpje duur maar 7 minuten en is wellicht de eerste oorlogspropagandafilm voor de Eerste Wereldoorlog.

Momenteel is Morace Park in Los Angeles om meer te weten te komen over de film. Hij is er met zijn queeste in geslaagd de aandacht te trekken van filmmaker Hammad Khan, die een documentaire aan het maken is over de zoektocht. De film zelf is een 35 mm nitraatfilm, het is op zich al een wonder dat de film zo goed bewaard is. De film was tot nu toe onbekend in het Westen, enkel een Russische site vermeld de film:
http://magazines.russ.ru/nlo/2006/81/ci7.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here