Opgepast voor nepagenten

Afgelopen donderdag 29 oktober werd een oudere dame in Ledeberg het slachtoffer van sluwe dieven. Het is een jaarlijks weerkerend fenomeen dat malafide bendes neerstrijken in het Gentse. Ze werken veelal in bendes van vier en gaan als volgt tewerk. Eerst bellen er twee personen aan die zeggen dat ze van de watermaatschappij zijn en controle moeten doen op kranen of waterleidingen. Zij stelen een kleinigheid. Een aantal minuten nadat zij de woning verlaten hebben, komen er zogezegde twee politiemannen, die meedelen dat de wateropnemers dieven waren en tonen het gestolen voorwerp om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Nadien doorzoeken zij de woning en plegen ze de echte diefstal. Opvallend hierbij is dat de dadergroepen vroeger en nu weer steeds Frans spreken.

Maak er de gewoonte van om, wanneer er zich iemand bij u aanmeldt, zijn legitimatiekaart te vragen. Belangrijk is te weten dat geen enkele politieman/vrouw, medewerker van de watermaatschappij of andere officiële organisaties u in het Frans zal aanspreken. Wanneer dit toch gebeurt, sluit onmiddellijk de deur en bel de 101 centrale. Probeer een zo goed mogelijke beschrijving te geven van diegene die zich bij u aanbood en probeer, wanneer ze zich verplaatsen met een voertuig, de nummerplaat te noteren. Als u twijfelt, laat niemand binnen, sluit de deur en bel onmiddellijk de 101 centrale, zodat politiepersoneel nazicht kan doen en eventueel de verdachten oppakken.

De Preventiecel van de Politiezone Gent ontwierp een kaart waarop voorbeelden te zien zijn van de legitimatiekaarten van werknemers van de watermaatschappij en van de politie. Naast voorbeelden van legitimatiekaarten, staan er ook foto's op van de verschillende uniformen van de politie. Zo is vergelijking mogelijk wanneer dergelijke personen zouden aanbellen. Deze kaart is gratis te verkrijgen aan de onthaalbalies van alle politiecommissariaten en in de Stadswinkel (Wilsonplein 1 te Gent). De kaart kan ook aangevraagd worden bij de Preventiecel van Politiezone Gent via e-mail preventie@politie.gent.be of 09 266 65 90.

LAAT EEN REACTIE ACHTER