UNICEF biedt hulp aan Zuidoost Azië

Op 26 september raasde de tropische storm Ketsana over de Filippijnse eilanden. Miljoenen mensen raakten hun woning en bezittingen kwijt en gingen op de vlucht. De verwoestende storm zette zijn weg verder naar Vietnam, Cambodia en Laos. Ook daar werden honderdduizenden getroffen. Naast de vernieling door het noodweer en overstromingen bestaat een aanzienlijk risico voor ziekten door het gebrek aan zuiver drinkwater. Haast gelijktijdig trof een uiterst krachtige aardbeving het Indonesische eiland Sumatra. Duizenden mensen werden bedolven onder het puin. Zeker één derde van de slachtoffers zijn kinderen. Deze uitzonderlijke opeenvolging van noodsituaties vraagt om een sterk engagement van iedereen. Er is nood aan zuivering van verontreinigd water, het voorzien van onderdak en aanvoer van vaccins en medische hulpmiddelen. Kinderen moeten worden beschermd tegen misbruik en verwaarlozing.

UNICEF is ter plaatse en levert diensten en goederen, zoals hygiënepakketten en medicijnen, aan de ontheemden. Dit doet zij in samenwerking met de overheid en andere hulporganisaties. De voorbije dagen voerde UNICEF vanuit zijn lokale regionale opslagruimten al heel wat hulpmateriaal aan waaronder 3,5 ton waterzuiveringstabletten, 1000 schooltenten, 1 miljoen dekzeilen, 5,5 miljoen mazelen vaccins, 4,3 miljoen orale polio vaccins, 40.000 hygiënekits, 5000 kits voor vroedvrouwen, schoolkoffers, en spelkoffers. "Kinderen die deze ramp hebben overleefd zijn nu bijzonder kwetsbaar voor ziektes zoals diarree en cholera. Wij hebben de verantwoordelijkheid hen zuiver water te brengen, onderdak te bieden en verder te begeleiden in de nasleep van deze ramp. Ook het onderwijs moet zo snel mogelijk opgestart worden om trauma's bij kinderen te voorkomen." zegt Angela Kearney van UNICEF Indonesië. In Padang (Indonesië) werden zondag de eerste 3 schooltenten (voor 150 leerlingen) opgebouwd, zodat de komende dagen opnieuw met les geven kan worden gestart.

Giften ter ondersteuning van de UNICEF-acties in de regio zijn welkom op PR 000-0000055-55 van UNICEF België met vermelding "Noodhulp Zuidoost Azië" of online via www.unicef.be/gift

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here